16.6.21

Falafelid & tahiinikastmega falafelisalat


Järjest toredam on näha, et vorstide ja šašlõki kõrvale ilmub poodidesse ka taimseid tooteid, mida grillile visata. Olla nähtud, et isegi lihatootjad on oma liinidel hakanud peeti ja porgandit kotlettideks vormima. Väga lahe, ainult tervitan! 


Kikerhernefalafelid


Ma olen enamikud meie poodidest leitavatest taimsetest valmiskotlettidest järgi proovinud ning nende seas on mitmeid täitsa mõnusaid isendeid. Mida hetkel aga poest ei saa on mahlaseid ja maitsekaid falafele. 


Jah, just täpselt neid maailma parimaid väljast krõbedaid ja seest mahlaseid kikerhernepallikesi, mida vräpi vahele susata, salatiga serveerida, snäkilaual süüa - hästi tehtud falafelid on kõikvõimalike kaaslastega (või ilma) lihtsalt meeletult maitsvad. Kuna parimad mahlased falafelid tulevad frittides, siis soovitan õlipudelid välja otsida. Head pallikesed saad siiski ka ahjus, kuid siis arvesta, et tulemus ei ole nii hõrk. Ega ilmaasjata pole frititud toidud maailmas nii popid - kuum õli teab täpselt, mida ta oma publikuga teeb.


Ma ise ei ole falafele grillil veel valmistanud, aga kui keegi on selle ette võtnud, kuulaksin huviga tulemusi! Et falafelid grillil läbi küpseksid, peaks nad selle jaoks pallikeste asemel vormima lapikuteks pätsikesteks. Õnneks suvi on veel pikk ja katsetamisaega jätkub.


Falafeli salat


Koduste falafelide retsept on mul blogis ka varasemalt üleval, kuid siin üks veidi vürtsisem, veidi ürdisem ning tänu lisatud soodale õhulisema tekstuuriga falafeliretsept. Sooda ja küpsetuspulbri lisamine falafelitaignasse aitab pallikeste tekstuuri õrnemaks muuta, et lõpptulemus jääks veelgi mahlasem. 


Kui kord falafelid on valmis veeretatud ja küpsetatud, siis soovitan neile lisaks teha ühe kerge salati ning see kõik eeeeriti hea tahiinikastmega üle valada. 


Falafelisalat



Ürdised ja vürtsikad falafelid ja tahiinikastmega falafelisalat

u 25 falafeli ehk 4-5 sööjale

Falafelid:
  • 250 g kikerherneid
  • 3 küünt küüslauku
  • suur kimp lehtpeterselli või koriandrit
  • suur kimp münti
  • 2 kuhjaga sl kikerhernejahu
  • 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 2 tl tšillihelbeid
  • 1,5 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl söögisoodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl soola
  • 0,5 tl musta pipart
  • 2 sl oliiviõli taignasse + 6 sl pintseldamiseks või rapsi-/päevalilleõli frittimiseks
  • 3-5 sl külma vett
Tahiinikaste:
  • 3 sl tahiinit
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1,5 dl külma vett
  • 1/3 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • soola-pipart
Salatiks:
  • keedetud kinoad
  • kirsstomateid
  • värsket kurki
  • beebispinatit
  • sööja kohta 1 tl veiniäädikat ja 0,5 sl oliiviõli


Leota kikerherneid üleöö või ööpäev rohkes vees, nõruta ja loputa läbi. Koori ja haki jämedalt küüslauk, rebi ürdid väiksemaks. Sega kõik taignaained omavahel suures kausis läbi ning seejärel blenderda, vajadusel mitmes jaos, kuni saad ühtlase, kuid ikka veel veidi teralise falafelitaigna. Vormi taignast väikesed pallikesed, pintselda õliga ning jäta 30 minutiks kuni tunniks külmkappi seisma. 


Küpseta pallikesi vahepeal külge keerates 200 kraadi juures pöördõhuga 25-30 minutit, kuni falafelid on väljast krõbedad ja jumekad. Või valmista neid hoopis frittides. Selleks kuumuta sügavas pannis või potis õli 185 kraadini ning küpseta pallikesi 5-6 kaupa mõlemalt poolt 2-3 minutit. Frittides on tähtis korraga mitte liiga palju falafele pannile/potti panna, muidu langeb õli temperatuur ja falafelid hakkavad endale krõbeda kooriku ümber tekitamise asemel hoopis õli sisse imama. Valmis falafelid pane köögipaberile nõrguma ja ootama.


Kastmeks vispelda kõik koostisained omavahel, lisades alguses 1 dl vett. Lisa vispeldades vett edasi, kuni saad meelepärase konsistentsiga kastme. Viimistle maitse ja happelisus soola ja sidrunimahlaga parajaks. 


Salatiks viska keedetud kinoa, poolitatud kirsstomatid, kurgiviilud ja spinat kaussi. Lisa veiniäädikas ja oliiviõli ning sega läbi. Tõsta salatile kuumad falafelid ning nirista üle tahhiinikastmega.  


Falafelid


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar