21.6.21

Gluteenivabad juustukreekerid ja mündihummus


Siin üks retsept suvisele suupistelauale, kui poekreekerid on ära tüüdanud (loe: ei jaksa selles kuumuses piisavalt riideid selga panna, et poodi minna) ning sa oled piisavalt julge, et ahi sisse lülitada. Või kui mõni laudkondlane-külaline gluteeni ei talu (ning käsi ei tõuse kalleid ning kilomeetrise võõraid sõnu täis koostisainete nimekirjaga gluteenivabu kreekerid poekorvi tõstma). Siin ka üks teine mõnus seemnekreekerite retsept, samuti gluteenivaba ning valmistatud maisi- ja toortatrajahust. 


Piparmündihummus


Kreekerite juurde surista kiirelt valmis värskendav ja õrnalt heleroheline mündihummus. Aias vohav piparmündipuhmas on kindlasti ka rahul, kui saab sööjatele ka muul moel rõõmu tuua, kui mojito-klaasis ning veekannus. Mulle meeldib, kui hummus on kreemine ja mahe, kuid tuntavalt tsitruseline. Ehk tahiiinit lisan tavaliselt helde käega, sidrunit pigistan vahel isegi rohkem kui ühest viljast ning kui just kodumaist küüslauku käepärast ei ole, jätan küsla hummusest hoopiski välja. Lisaks mündile on siin retseptis ka basiilikut, mis aitab hummusele rohekamat tooni anda. Kui tahad eriti rohelist tulemust, lisa blenderisse ka peotäis blanšeeritud ning külma vee all loputatud rohelisi herneid. 


Kui sul kikerherneid parajasti kapis ei ole, aga juhtub olema üks läätsekonserv, siis siin on ka ühe ürdise paprika-läätsehummuse retsept. Mekib samuti õite hea. 


Vegan kreekerite jaoks asenda juust taignas näiteks maitsepärmiga või jäta täiesti välja ning lisa taignasse näiteks mõnd ürti või tšillit. Rosmariin + meresoolahelbed on super kooslus ning vürtsisõprade seltskonnas ei saa tšillihelvestega kreekeritega mööda panna. 


Kikerhernejahu kreekerid


Kikerhernejahust juustukreekerid

1 ahjuplaaditäis
  • 275 g kikerhernejahu
  • 30 g peenelt riivitud parmesani
  • 2/3 tl soolahelbeid 
  • 50 g oliiviõli
  • 0,5-0,7 dl vett
  • soovi korral 1 sl seesamiseemneid või tšillihelbeid
Soovi korral lisa kreekeritaignasse veel:
  • küüslaugupulbrit
  • köömneid
  • terveid vürtsköömneid
  • kuivatatud rosmariini
  • vegan versiooni jaoks asenda parmesan 3 sl maitsepärmiga

Mõõda jahu, juust, sool ja õli kaussi, lisa alustuseks 2-3 sl vett ning sega korralikult läbi. Lisa segades vähehaaval vett, kuni saad tihke, kuid hästi vormitava taigna. Rulli tainas küpsetuspaberil õhukeseks ning lõika lauanoaga taignasse ruudustik. Soovi korral puista peale seesamiseemned ning käi rulliga õrnalt veel kreekeritest üle, et seemned kinni jääksid. Tõsta küpsetuspaber koos taignaruutudega ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadi juures 16-18 minutit, kuni kreekerid on helekuldsed ja läbi küpsenud. Murra lõikekohtadest lahti ning lase restil jahtuda.


Mündihummus


Mündihummus

  • 400 g konserv kikerherneid
  • 2 kuhjaga sl tahiinit
  • peotäis münti
  • 6-10 basiilikulehte
  • 1,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 sidrun
  • 0,5-1 dl jääkülma vett
  • soola-pipart
  • serveerimiseks külmpressi oliiviõli ning terveid vürtsköömneid

Nõruta ja loputa kikerherned sõelal, pane mõned herned serveerimiseks kõrvale. Rebi mündi- ja basiilikulehed väiksemaks ning pressi sidrunist mahl. Pane kikerherned, tahiini, münt-basiilik, vürtsköömned ja poole sidruni mahl blenderisse ning surista kergelt läbi. Lisa vähehaaval vett, kuni saad ühtlase kreemi. Lükka vahepeal spaatliga hummust blenderi seintelt tagasi terade poole. Lisa sidrunimahla, soola ja pipart, kuni saad endale sobiva maitse. 


Ja nüüd nipp, kuidas saada eriti siidine tulemus - kui sulle tundub, et hummus on valmis, blenderda seda veel 1 minut. Jah! 60 sekundit! Täpselt nii palju läheb aega alates sellest, kui sulle tundub, et dipp on valmis kuni tõeliselt hõrgu ja kreemja tulemuseni. 


Kui valmistad hummust hiljem serveerimiseks, siis tea, et jahedas seistes hummus taheneb kergelt, ehk sel juhul valmista hummus hästi nõksa vedelam. Vala hummus kaussi, nirista peale oliiviõli, rösti kuival pannil vürtsköömneid minutike aega, kuni need on aromaatsed ning puista koos varem kõrvale pandud hernestega hummusele. 


Juustukreekerid

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar