19.8.21

Kreeka suvikõrvitsafritterid ehk kolokithokeftedes


Feta + münt + suvikõrvits komboga lihtsalt ei saa ju mööda panna, onju? Ehk üks maitsekas retsept seniks-kuniks veel suvikõrvitsad uputavad, grilliilm on läinud ning vokkida enam ei jaksa. Ning keeksitegu, kuhu tsukiinit sisse peita ei viitsi ka ette võtta. 

kolokithokeftedes


Kes Kreekas on käinud, tunneb ilmselt selle hääldamatu kolo-midagi-midagi pika sõna kohalikest menüüdest ära. Tegu on eelroaga, mida pea kõigis Kreeka köögi restodes Kreeka salati, tzatziki, pita'de ning moussaka vahelt leiab. Tavaliselt on Kreekas serveeritud pallid siiski korralikult frititud, mitte nii nagu siin pildil olevad, ainult ahjukuuma näinud, ning kujult sama unikaalsed kui vanaema ohtras õlis armastusega küpsetatud kohupiimapontšikud. Väljast krõbedad, seest juustuselt pehmed, fetast kergelt soolakad ja mündist õhetavad - need suvikõrvitsapallid või -pätsid või -fritterid on ideaalne soe eelroog või snäkk. Kõrvale värskendav külm tzatziki ning miks mitte klaasike valget veini. (Ainult mitte Kreeka oma, eks?)


Klassikaliselt valmivad kolokithokeftedes fritüüris või pannil ohtras õlis praadides ning just nii saad ka ümarad pallikesed. Kui soovid aga veidi lahjemat varianti, saab neid kenasti ka ahjus valmistada. Sel juhul tulevad need kujult küll rohkem lapikud pätsikesed kui pallid. Nisujahu asemel võid retseptis kasutada ka näiteks gluteenivaba jahusegu.


Suvikõrvitsakotletid


Kreeka suvikõrvitsapätsid ehk kolokithokeftedes

  • 1 kg noori suvikõrvitsaid
  • 2 tl soola
  • 2 muna
  • 250 g fetat
  • 2 dl jahu
  • 2 peotäit värsket münti
  • punt rohelist sibulat
  • õli frittimiseks või piserdamiseks
Tzatziki kaste:
  • 3 dl Kreeka jogurtit
  • pool pikka kurki
  • Soovi korral peotäis värsket või 1 sl kuivatatud münti või tilli
  • 3 küünt küüslauku
  • soola-pipart
  • 3 sl külmpressi oliiviõli
  • 1 sl valge veini või siidriäädikat

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga ja sega 2 tl soolaga. Kui kasutad suuremaid suvikõrvitsaid, eemalda neilt seemnekoda. Tõsta suvikõrvits sõelale ning jäta vähemalt pooleks tunniks kuni üleöö kausi kohale nõrguma. Kiiremaks nõrutamiseks aseta suvikõrvitsale ka raskus. Pigista suvikõrvitsamassist käte vahel nii palju vett välja, kui jaksad. Võid vedeliku alles jätta ning seda külmsupi põhjaks kasutada. 


Klopi munad lahti, murenda juurde feta, hakitud roheline sibul ning münt. Sega munamass suvikõrvitsaga ning viimasena lisa jahu. Sega taignaks. Kuumuta õli 190 kraadini ning tõsta kuuma õlisse kahe lusika abil taignapallid. Küpseta mõlemalt poolt mõni minut, kuni fritterid on helekuldsed. Ära liiga palju pallikesi korraga õlisse pane, muidu langeb õli temperatuur ning krõbedaks küpsemise asemel hakkavad pallid õli endasse imema. Aseta küpsed pallid kahekordsele köögipaberile nõrguma. Valmista nii kõik pallid. Teise võimalusena tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile taignast väikesed kuhjakesed, piserda õliga ning küpseta pätsikesi 200 kraadi juures pöördõhuga 20 minutit, kuni pätsid on valmis. Tõsta temperatuur 220 kraadini või kasuta grillirežiimi ning küpseta veel mõni minut, kuni pätsid on pealt krõbedad. 


Tzatziki kastmeks poolita kurk pikuti, kaabi seemnekoda lusikaga välja ning riivi kurk jämeda riiviga. Purusta või riivi küüslauk ja haki münt. Sega kurk, küüslauk ning soovi korral kas münt või till jogurtiga. Lisa äädikas ja 2 sl oliiviõli ning maitsesta soola-pipraga. Võimalusel lase külmkapis mõni tund või üleöö maitsestuda, serveerides nirista peale ülejäänud külmpressi oliiviõli. Serveeri koos kuumade suvikõrvitsafritteritega. 


Tzatziki kaste


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar