21.10.21

Vaarika-sidruni madeleine'id


Madeleines (pardon, et nüüd õiged hääldusmärgid ei järgne, aga häälda: madlenn) keeksikesed on ilmselt kõige rohkem tuntust kogunud tänu Proustile, kes kirjutas need oma teoses "Kaotatud aega otsimas" lapsepõlveaistingute meenutamise võrdkujuks.


Vaarika madeleines


Madeleine'id paiknevad oma pehme, kergelt küpsiselaadse tekstuuriga kusagil poolel teel keeksikeste ja küpsiste vahel. Lisaks iseloomulikule teokarbimustrile ühel küljel küpsetatakse neile peale väike kühmuke-küüruke, andes neile minu meelest hoopis väikese paadikese kuju. Madeleine'ide juured viivad Prantsusmaale ning tänapäeval on tegu küpsetisega, mida kõik teavad ja armastavad ning mis seostuvad eelkõige vanaemade klassikaliste küpsetistega. Siiski-siiski on ka kõigil tuntumatel Prantsuse koogimeistritel oma madeleine'ide retseptid käigus ning neid lihtsaid keeksikesi leiab ka uhkete kondiitriäride lettidelt. 


Lihtsatest koostisosadest koosnevaid küpsiseid serveeritakse Prantsusmaal kas lastele pärastlõunaseks vahepalaks (kui #nutellasai just ei võida) või veidi täiskasvanulikumal teelaual. Kui Inglismaal kastetakse biscuits'e vilkalt tee sisse, siis Prantsuse ekvivalent sellele võikski olla madeleine oma pehme küpsise või veidi kuivema keeksi tekstuuriga, mis teetassi kastetuna uue värskuse saab. 


Klassikaliselt maitsestatakse madeleine'e sidruniga ning tihti lisatakse taignasse ka veidi mandlijahu, mis küpsetiste tekstuuri pehmemaks ning hõrgumaks muudab. Lihtsale põhiretseptile sobib hästi ka kõikvõimalikke lisandeid klapitada. Nii leiab madeleine'e, mis maitset saanud alates matcha'st kuni maapähklini ning roosiveest sukaadini. Lisaks magusatele keeksikestele olen kohanud ja maitsnud ka näiteks ürtide ning juustu või päikesekuivatatud tomatitega keeksikesi. Tõepoolest, need on head ampsud, mida  suupistelauale valmistada, kuid minu südame on võitnud siiski magusad teokarbid. 


Retsepti järgi saad gluteenivabad küpsised, kuid soovi korral kasuta taignas gluteenivaba jahusegu asemel nisujahu, kuid mandlijahu ära retseptist välja jäta. Võimalusel kasuta madeleine'ide küpsetamiseks metall-, mitte silikoonvormi. 


Sidruni madeleines


Vaarika-sidruni madeleine'id 

20 tk
  • 3 muna
  • 50 g demerara suhkrut
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 60 g võid + vormi määrimiseks
  • 60 g gluteenivaba (koogi)jahusegu
  • 40 g mandlijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • väike peotäis vaarikaid

Vispelda munad suhkru ja sidrunikoorega läbi. Sulata või ning lisa munavahule. Sega kuivained omavahel ning lisa viimasena taignasse. Lase külmkapis 1-2 tundi seista. Määri vormid võiga ning täida mitte päris ääreni taignaga. Lõika vaarikad pooleks või neljaks ning pista igasse vormi mõni marjatükk. Lase täidetud vormil võimalusel veel pool tundi külmkapis seista - temperatuuride erinevus külmast kuuma ahju aitab madeleine'ide iseloomulikel küürukestel kerkida. Küpseta 200 keeksikesi kraadi juures ning kui näed, et tainas hakkab vaikselt kerkima, langeta temperatuur 180 kraadini ning küpseta veel 6-8 minutit. 


Madeleines küpsised

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar