8.11.21

Toorjuustutäidisega õuna-kaeramuffinid


Õunad! Kooki, hommikupudrule, mahlaks, keeksi, salatisse, ahjurooga, moosiks, kastmeks, kuivatusrestile, taskusse kaasa või suupistelauale. Minu lemmikpuuvili särab igal pool. Jajah, kõigi eksootiliste puuviljad kõrval võib õun küll kahvatuda, kuid kui sügisel õunapuu alt märjast rohust Kuldrenett haarata, väike mullatera püksisäärde pühkida ning siis hambad selle mahlasesse kuldmagusasse värskusesse lüüa ....ah, mis me üldse võrdlema hakkamegi! Kodumaised õunad jäävad a-la-ti üle võlli võitjateks. 

Õunamuffinid


Meil on aias üks õunapuu, mille kohta naabrid teavad rääkida, et selle ubinatest olevat kunagi siidrit tehtud. Mina kolisin ilmselgelt aastake-kaks liiga hilja siia majja, sest siidrit ei ole ma näinud kaugelt ka mitte, aga õunad on täpselt minu mekki. Tihke viljalihaga, värsked ja kergelt hapukad. Ja mõnusalt pisikesed! Ehk väikese isu korral on täpselt üks punapõskne piisav, ning kui isu suurem, siis puu all õunu jagub. 


Õunaook on hea, muffinid veel paremad (eriti, kui sinna kreemine-vanilline toorjuustutäidis lisada), kuid kui päris aus olla, siis kodusiidrist küll ära ei ütleks. Sel aastal jäin naabrite motiveerimisega hiljaks, aga äkki järgmisel...


Kui kasutad gluteenivaba märgistusega kaerajahu või jahvatad jahu ise gluteenivabadest kaerahelvestest, saad gluteenivabad muffinid. 




Toorjuustutäidisega õuna-kaeramuffinid

12 tk
  • 300 g hapukaid õunu
  • 50 g võid
  • 80 g mett või agaavisiirupit
  • 0,5 tl vanillikaunapastat
  • 1 suur või 2 pisikest muna
  • poole pöidla suurune jupp ingverit
  • 120 g kaerajahu
  • 30 g tärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  • näpuotsatäis soola
Täidis:
  • 150 g toorjuustu
  • 25 g mett v agaavisiirupit
  • 0,5 tl vanillikaunapastat

Puhasta õunad, riivi kolmveerand ning ülejäänud veerand haki. Sulata või mee või agaavisiirupi ja vanilliga. Klopi juurde muna, lisa riivitud õunad ja riivi sekka ka ingver. Sega kuivained omavahel ning lisa taignasse. 


Täidiseks klopi toorjuust mee või siirupi ning vanilliga läbi. Tõsta igasse muffinivormi - kui kasutad metallplaati, kata augud ühekordsete vormidega - lusikatäis tainast. Jaga toorjuustutäidis põhjade vahel ning kata ülejäänud taignaga. Puista peale hakitud õunatükid ja küpseta 180 kraadi juures u 35 minutit, kuni muffinid on kerkinud, pealt helekuldsed ning keskelt küpsed. Lase väheke jahtuda ning serveeri soojalt. 


Õunamuffinid

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar