18.12.21

Stolleni ainetel kaeraküpsised

 

Kuivatatud puuviljadest pungil ning tsitrusega tembitud jõuluküpsetisi leiab pea igast Euroopa köögist. Alates Inglise puuviljakeeksidest kuni Hispaania kroonikujulise Kolmekuningapäevakoogini, Saksa stollenist rääkimata. 


Gluteenivabad kaeraküpsised

Klassikaline kühmuga pätsi kujuline stollen küpsetatakse pärmitaignast ja sinna lisatakse helde käega rosinaid, sukaadi või tsitrusekoort ning ka midagi mandlist - kas mandlilaaste või mandlimartsipani. Mõnel pool lisatakse ka muid pähkleid, teisi kuivatatud puuvilju (et toreda värvilise läbilõikega küpsetis saada) või mooniseemneid. Lisaks võib sekka uhmerdada ka jõuluvürtse ning katta küpsetis ohtra sulavõi ning sellele sõelutud tuhksuhkrukihiga, mis soojal võil glasuuriks taheneb. Osade stollenite taigent aitab mahlasemaks muuta lisakogus võid või kohupiima, kuid tihti on stollenid pigem saiased ning kuivemad, mitte meie harjumuspäraste ü-l-i-mahlaste kringlite parteist. Ja kui mõni sakslane sulle vastupidist väidab, siis ära teda enne usu, kui oled ise kõnealust stollenit maitsnud. (Kes ei asuks end kaitsma, kui tuleks mõni uskmatu kama ja kördi maalt ning hakkaks sinu köögi kullavaramut kuivaks saiaks laimama.) 


Olles hullupööra just väikeformaadis magusate ampsude fänn, valmistasin stollenist inspireeritult hoopis alkoholis maitsestunud rosinate, tsitrusekoore ning mandlimartsipaniga jõuluhõngulisi küpsiseid. Tegu on kuivemapoolsete präänikulaadsete kaerakakkudega, mis passivad eriti hästi tassikese tee, kakao või kuuma jõuluglögi kõrvale. Klassikaline stollen kaetakse pärast küpsetamist suhkruvaabaga, kuid leidsin, et küpsised on juba ise piisavalt magusad ning ei hakanud neile rohkem suhkrut lisama. Soovi korral võid aga kakkudele ka autentsema välimuse jaoks lisada suhkrukatte, nagu retseptis kirjas. Sidrunikoore võid retseptis asendada ka poolelt apelsinilt riivitud koorega. 


Küpsised on gluteenivabad, täistaimsete kakkude jaoks kasuta või asemel margariini ning veendu, et sinu martsipanis muna sees ei oleks. 


Stollen küpsised


Stolleni ainetel kaeraküpsised

1 ahjuplaaditäis

  • 40 g rosinaid
  • 2 sl tumedat rummi, konjakit, Cointreau'd või apelsinimahla
  • 85 g võid
  • 60 g rafineerimata suhkrut
  • 100 g täistera (gluteenivaba märgistusega) kaerajahu
  • 50 g mandlijahu
  • 40 g kaerahelbeid
  • näpuotsatäis soola
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 75 g mandlimartsipani
Soovi korral katteks:
  • sulavõid
  • tuhksuhkrut


Pese rosinad sooja veega sõelal ning nõruta. Kui kasutad suuri rosinaid, haki need. Väikesed korindid jäta terveks. Vala rosinatele alkohol või mahl ning jäta seisma. 

Mikserda toasoe või suhkruga heledaks. Lisa kuivained ning sega läbi. Riivi juurde sidrunikoor, riivi ka martsipan ning lisa koos rosinatega (ning vedelikuga, kui seda kausioõhjas veel on) taignasse. Martsipani võid taignasse riivimise asemel ka kuulikesteks veeretada ning iga küpsise keskele väikese martsipanitäidise peita. 

Vormi taignast märgade kätega pallikesed ning lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta küpsised veidi lapikumaks ning küpseta 180 kraadi juures 12-15 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Lase restil jahtuda. 

Soovi korral valmista küpsistele ka klassikaline stolleni suhkruvaap: määri ahjukuumad küpsised heldelt sulavõiga ning sõelu kohe peale ohtralt tuhksuhkrut, mis võis suhkruvaabaks taheneb. 


Gluteenivabad kaeraküpsised


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar