Mis mõnus talvine võlumaa meieni on jõudnud.
Tore on tervet seda valget maailma, sh kinnikülmunud Tuule tõukse, hangede alla peitunud autosid (vt. ka Dude, where's my car?) ning takistusraja mõõtmeid saavutavaid kõnniteid muidugi kodusoojast vaadata, aga tore on ka kõik soojad pesud ja sokid välja otsida ning korralikult sibulana sisse pakituna seda pakast ka õues nautida. Labidalükkamisspordist rääkimata!
Vähemalt väikeses koguses.
Kui ripsmed jäätuma hakkavad, sõrmi enam tunda ei ole (ka kõikvõimalike paksude kinnaste sees) ning õhk näole haiget teeb, võtan seda kui märki, et on aeg tagasi tubastesse kraadidesse pöörduda. Aitas ka neist 10 minutist, ei? Eriti siis, kui toas ootab tassis ingveritee ning ahjust imbub kööki kaneelilõhna.
Keeksilaadne kook jääb tänu suurele õunasisaldusele mahlane ning püsib toatemperatuuril mitu päeva pehme. Kui seda nii kauaks peaks jätkuma. Soovi korral asenda ingver-kaneel ka piparkoogimaitseaineseguga - saad veelgi jõulusema mekiga koogi. Õhulise tekstuuriga kook on juba ise mahlane, kuid selle kõrvale sobib hästi ka jätsipall, lusikatäis jogurtit või vanillikastet. Kook on laktoosivaba ning kasutades gluteenivaba märgisega kaerajahu ka gluteenivaba.
20-cm vorm
- 110 g mahedamaitselist, näiteks rapsiõli
- 90 g agaavisiirupit või vedelat mett
- 2 muna
- 150 g suhkruta õunakastet või suhkruta kodust õunamoosi
- 80 g mandlijahu
- 100 g täistera kaerajahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl jahvatatud ingverit
- 1 tl jahvatatud kaneeli + veidi peale raputamiseks
- 1 hapukas õun
Vispelda õli meega ühtlaseks, võid selleks kasutada ka miksrit või blenderit. Lisa munad ja moos ning vispelda-surista uuesti läbi. Sega kuivained omavahel ning lisa taignasse. Sega ühtlaseks ning vala küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse ahjuvormi. Viiluta õun ning säti viilakad taignale. Raputa peale veidi kaneeli ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 40 minutit, kuni koogi keskele torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Serveeri soojalt või jahtunult.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar