18.1.22

Mandli-apelsiniküpsised


Blogis ulub sama vali ning üksik talituul kui eile õues. Päris tormiks kätte ei ole läinud, elekter on alles (ning annab endast ka siin rekordeid püstitavate arvetega märku), kuid nina kodu(köögi)st välja blogielanikud ka ei tihka pista. 



gluteenivabad küpsised


Tegin suuri plaane, kuidas nüüd pikema puhkuse ajal võtan järjest oma küpsetamisideid ette ning mässan-möllan köögis nii et vähe pole, kuid elul on omad plaanid. Pingelangus, köögiasjade kõrval oma aega ootavad teised ToDo listid, väikesed kodunokitsemisprojektid, kuhugi võiks-peaks ka lihtsalt logelemise mahutama... Ah ja ennast liigutada ning trenni teha tahaks ju ka? Kuigi ahi on mul pea igapäevaselt töös, ei jõua sealt kahjuks eriti palju siia lehele. Hetkel. Veel. Pardon ning aitäh, et oled jätkuvalt minuga. 


Pehmed, maheda apelsinimaitsega ning tänu mandlitele hõrgu martsipanimekiga küpsiseid on kerge valmistada - küpsetajale jääb vaid ainete kokku segamise vaev. Võid soovi korral šokolaadiglasuuri ka ära jätta või kasta küpsised üht külge pidi sulašokolaadi. Sel juhul võta šokolaadi topeltkogus. Mandliessentsi või apelsiniekstrakti asemel võid lisada ka lusikatäie Cointreau'd. Gluteenivabad kakukesed on parimad küpsetamise päeval.   


gluteenivabad mandliküpsised



Mandli-apelsiniküpsised

12 küpsist
  • 1 muna
  • 100 g agaavinektarit
  • 1 suure apelsini riivitud koor
  • 1/3 tl mõrumandliessentsi või apelsiniekstrakti
  • 100 g mandlijahu
  • 30 g riisijahu
  • näpuotsatäis soola
  • 150 g mandleid
  • kaunistamiseks 50 g tumedat šokolaadi

Klopi muna agaavinektariga lahti, lisa apelsinikoor ning essents või ekstrakt. Riivi apelsini taignakausi kohal, nii jõuavad ka riivimisel pritsivad eeterlikud õlid kaussi. Sega juurde jahud ning sool. Haki mandlid ning sega neist veidi vähem kui pooled taignasse. Vormi taignast märgade käte vahel pallikesed ning suru ükshaaval ülejäänud hakitud pähklite kaussi, nii et saad lapikud mandlitükkidega kaetud küpsised. 


Küpseta kakukesi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 180 kraadi juures pöördõhuga 13-15 minutit, kuni küpsised ja pähklid on jumekad. Sulata šokolaad vesivannil ning triibuta kas lusikaotsaga või pritskoti abil küpsistele. Lase restil taheneda. 


Apelsini-mandliküpsised


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar