22.1.22

Kastanikreemiga küpsisemagustoit


Kas oled kunagi kastanikreemi proovinud? Eestis söödavate viljadega kastanipuid kahjuks ei kasva, kuid neist tehtud kreemi leiab õnneks ka meie lettidelt. 


Kastanikreem, mida olen mõnes Eesti (e-)poes näinud ka kastanimoosi nime all on helepruuni värvi ning selle mahedast maitsest kumab läbi pehmeid datleid ning kuivatatud ploome, taustal ka õrna pähklimekki. Kes seda veel proovinud pole, sel soovitan kindlasti seda teha - tegu on tõeliselt mõnusa ning teistmoodi maiusega. 

Toorjuustukook purgis


Kastanikreem ehk crēme de marrons on suhkrustatud kastanitest tehtud püree. Seda toodetakse ning kasutatakse laialdaselt Prantsuse köögis, kus seda leiab eelkõige kõikvõimalikest kreeme ning mousse'e sisaldavatest magustoitudest, aga ka näiteks jäätistest-parfeedest ja küpsetistest-kookidest. Sealse vanema generatsiooni jaoks on nostalgiline maius ka lihtsalt suhkrustatud kastanid ehk marrons glacés - kõrgematel magusatuuridel maius, mida mina isiklikult üle ühe-kahe ei suuda süüa. Tavalist kastanikreemi (mis, oleme ausad, hiilgab samuti esinduslike süsivesikunumbritega) naudin ma aga väga, näiteks hommikusöögiks maitsestamata jogurtiga, koos kodujuustu ning marjadega magustoiduna, hommikupudrul või pannukate peal.


Kastanikreem sobib minu meelest superhästi piimatoodetega, mahendades neid ning muutes kreeme sisaldavad magustoidud põnevamaks. Proovi lisada mõni lusikatäis kastanikreemi näiteks tiramisù mascarpone-kreemi, sega seda vastlakuklite vahukoore sisse, lisa mõned viirud klassikalisesse toorjuustukooki või hapukoorekattega marjapirukasse.  


Toorjuustukreem


Siin aga üks lihtsamasat lihtsam purgimagustoit, kus kihiti küpsisepuru, marjad ja kastanipüreega magusaks tembitud kreem. See on tõeline mugavusmaius, mis valmib minutitega, mida saad valmistada täpselt vajamineva koguse portsjoneid ning mis sobib süüa nii kohe pärast valmimist kui ka seisnuna.


Kasuta retseptis digestiivküpsiseid, kandilisi teeküpsiseid, naturaalseid võiküpsiseid või miks mitte ka kaeraküpsiseid. Kui sul on mõnest koogiteost kõige tavalisemat liiva- või muretainast alles jäänud, võid ka selle krõbedaks küpsetada, saadud tükid blenderis ühtlaseks purustada ning hoopis seda puru kasutada. Gluteenivaba maiuse saad näiteks purustades küpsisekihtide jaoks selle retsepti järgi valmistatud ning küpsetatud muretainast. Vaarikate asemel sobivad magustoitu hästi ka näiteks mustad sõstrad või kirsid.


Täistaimsete maiuste valmistamiseks uuri küpsisepakilt, et neis ei oleks võid ega piima ning kasuta vahukoore asemel näiteks Tere vahustatavat kaerakreemi, mis läheb tõesti mõnusalt vahtu ja on hea puhta maitsega. Toorjuust asenda siidise tofu, mõne taimse (Kreeka) jogurti sarnase tootega või jäta üldse kreemist välja. 


Pokaalimagustoit

Kastanikreemi ja vaarikatega küpsisemagustoit

viiele-kuuele
  • 200 g küpsiseid, soovi korral gluteenivabu
  • 2 dl rõõska koort või taimset vahustatavat kreemi
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 50 g maitsestamata toorjuustu või siidist tofut
  • 125 g kastanikreemi
  • 3 dl värskeid või külmutatud vaarikaid või muid hapukaid marju
  • kaunistuseks külmkuivatatud vaarikaid


Purusta küpsised blenderis ühtlaseks puruks. Vahusta koor või taimne kreem vanillisuhkruga. Kui kasutad tofut, blenderda see ühtlaseks ning mikserda see koos kastanikreemiga vahu juurde. Maitsestamata toorjuust mikserda otse kreemi. 


Lao magustoidud kaussidesse või pokaalidesse, alustades küpsisepurust. Järgmiseks kihiks lisa kreem, sellele marjad, veel üks kiht puru ning sellel veel kiht kreemi. Kaunista külmkuivatatud vaarikatega ning hoia serveerimiseni külmkapis. Maiustused on väga head kohe süües, aga võid neid ka mõned tunnid kuni üleöö jahedas hoida. Seistes muudab kreem küpsisekihid mahlasemaks. 



Küpsisemagustoit

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar