09.05.15

Vürtsikas tomatisupp kikerhernestega


Lõunaks üks vürtsine soe supp teha on alati hea plaan. Kui tavaliselt eelistan pigem itaaliapärase maitsega tomatisuppi, ikka rohke parmesani ning basiilikuga, siis täna tegin hoopis vürtsika marokopärane tomati-kikerhernesupi, kus maitset annab harissa ning välimust viimistleb murulauk. 







Tomati-kikerhernesupp

kahele

  • 400 g purustatud tomateid
  • 400 ml vett
  • 200 g konservkikerherneid
  • 1 sibul
  • õli
  • 0,5 tl harissat
  • 1 tl kontsentreeritud tomatipastat
  • 0,5 tl ras el hanout'i maitseainesegu
  • 0,5 tl kurkumi- ehk kollajuurepulbrit
  • 0,5 tl paprikapulbrit
  • terake soola
  • suts musta pipart
  • näpuotsatäis suhkrut
  • serveerimiseks värsket murulauku


Tükelda sibul ning prae potipõhjas õlis mõned minutid. Lisa harissa ja vürtsid. Prae umbes minut, kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa tomatipasta, purustatud tomatid ning (sama) konservpurgitäis vett. Lisa pestud ning nõrutatud kikerherned ning keeda keskmisel tulel umbes 10 minutit. Maitse ning lisa vajadusel soola, suhkrut või harissat. 



Serveeri kõrge servaga kaussidest, et supp kaua tuline püsiks. Puista peale hakitud murulauku ning paar keerdu pipart välimuse viimistlemiseks ei tee ka paha.


Vürtsiste maitsete tasakaaluks üks rahulikum laul


Kui supp kausis ning laul kõlaris, võid oma lõunasöögikaaslast harida vürtside teemal. (Noh, supp on niikuinii seal kõrgete servadega kausis, kust tal kuhugi liiga kiiresti jahtuda ei ole.) Nimelt on ras el hanout üks õite vahva maitseainesegu. Seda kasutatakse laialdaselt Põhja-Aafrika köögis, ning kohalikele on ta umbes sama asendamatu kui India kokkadele garam masala. Araabia keeles tähendab see "poe peamist" ehk siis parimat, mida poel pakkuda on. Tihti kasutatakse seda kuskussi ning kala-liha marinaadideks. Maroko kööki oma tajine'idega ei kujutaks ilma ras el hanout'ita kohe kuidagi ette, aga ka teistes selle regiooni riikides kasutatakse segu päris palju. 





Eks nagu selliste maitseainesegudega ikka, on igal kokal oma salaretsept, mis kindlasti on maailma parim. Tavaliselt on segus üle tosina vürtsi, kuigi mõnede arvates peabki neid täpselt 12 olema, ei vähem ega rohkem. Kindlasti peavad esindatud olema aga vürtsköömen, nelk, kaneel, kardemon, muskaatpähkel, vürts, ingver, piment ehk nelkpipar, koriander, paprika ja kurkum. 


Kui vaadata ainete nimekirja, siis tundub, et eks võiks ju kodus ka segu valmis keerata, aga mina olen siiamaani olnud see laisk, kes ikka segude tootjaid ka majanduslikult toetanud on. Äkki ühel päeval olen virgem ja ... 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar