16.9.20

Lihtsad kookosküpsised


Aga millal sina ostsid koju päris kookost? Ei, mitte kookoshelbeid kookide-küpsiste-magustoitude jaoks. Mitte Bounty't, Malibut, Vana Tallinna (tootjate arvates veganite seas laineid löövat) coconut likööri ega purki kookospiima, et Tai karri kreemisus paika timmida. Pä-ris kookospähkli?   
  



Need kaunid koored, mis pildilt paistavad, istusid koos oma (võin ainult ette kujutada, kui maitsva) sisuga minu puuviljavaagnal vähemalt oma head 2-3 kuud. Ainult parimate mõtetega poest koju toodud kookospähkel sobis teiste viljade vahele nii hästi, et kohe ei kutsunud seda lahti lõikama. Edasi sulandus ta ülejäänud stseeni nii sujuvalt, et pea ununes. Nii et kui viimaks selle realiseerimiseks läks (kurbmäng kahe noa, kruvikeeraja ja lõikelauaga, teises vaatuses uue karakterina lisandumas ja süžee võiduka finaalini juhtimas tagaaia kivi), oli vaene kookos pikast ootamisest ammu ära kuivanud. Oh well. Vähemalt sobivad koored silmailuks mahedate cookies'eid meenutavate kookosküpsiste kõrvale. 


Kookosjahuga küpsetades tasub meeles pidada, et see käitub tavajahudest väga erinevalt ning nisu- või muud jahu 1:1 kookosjahuga asendada ei saa. Kookosjahu on äärmiselt suure imamisvõimega ning seega peab taignasse palju rohkem vedelikku ning võimalusel ka rohkem muna lisama. 


Need kookosküpsised ei sisalda jahu ning sobivad seega ka gluteeni vältivatele küpsisesõpradele. Mõistliku hinnaga kookosjahu leiab toreda üllatusena näiteks Rimi omamärgi tootena suurematest Rimidest, aga ka näiteks Umamist ning mitmetest mahepoodidest. 


Kookosküpsised

9 küpsist
  • 50 g kookosjahu
  • 50 g võid
  • 80 g halvaad
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 3 muna
  • 30-50 g tumedat šokolaadi

Sulata või ning haki või pudista halvaa peeneks puruks. Sega jahu halvaa, vanilje, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Lisa sulavõi ja munad ning klopi ühtlaseks. Tainas tundub algul veidi vedel, kuid kookosjahu imab vedelikku kui svamm ning minutiga on taigna konsistents küpsiste vormimiseks paras. Haki šokolaad ning lisa taignale. Vormi käte vahel küpsised ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 10-12 minutit, kuni küpsised on pealt helekuldsed. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar