29.9.20

Mandline ja gluteenivaba mustika-sidrunikeeks


Kui vahva, et terve Eesti on hoidistamislainel! Seened rändavad purki, et pühade ajal prae kõrvale hapukat-äädikast värskust tuua, just nii nagu vanaema juures. Kurgid ammu mustsõstralehtede ja tillivartega purgis, moosiriiuleid vaikselt täitmas kirevad read - kuldsetest õunamoosidest sügavpunaste pohlamoosideni, sekka kontrastiks tumedaid mustika ja mustasõstrahoidiseid. Aga mina? Ikka vaid koogiküpsetamise sagedusel. 

Gluteenivaba keeks
 
Hoidistajat minust suurt ei ole ning isegi seentest pungil metsaalused jätavad minu muidu vilkad korilasnäpud külmaks. Kaunis vaadata, paar pilti klõpsata, aga korjama ei kutsu. Seentega mul mingit kala küll ei ole - esimene suvine kukeseenekaste on üle võlli hea, 24. veebruari lauda ilma seene-sibulasalatita ei kata, šampinjonid juustuga on ikka ja jälle ahju lendav snäkk ning marineeritud riisikad on amen ühe õige jõululaua osa. Aga ikka kellegi teise korjatud saagist. 


Enamik vitamiine, mis ma suvel-sügisel kokku olen tassinud, lendavad suurpere mastaapides sügavkülma ning purkides hoidistan vaid õunakastet. Aga ka seda kõige kergemal võimalikul viisil - keedan õunad ilma suhkruta pehmeks ning purke steriliseerin mugavalt ahjus. Aga seda enam küpsetan-kokkan! Marjakookidest-õunaküpsetistest igapäevaste magustoitudeni (ilma milleta obv ühtki lõunasööki ei saa lõpetada), sekka hommikupudrud, mahedikud ja siin-seal ka mõni soolane toit. 


Mandlijahust küpsetised on niivõrd erineva maitsega, kui on värskelt ahjust tulnud või jahedas seisnud, nii et tegu on peaaegu erinevate küpsetistega. Otse ahjust tulnud keeks on mahlane, õhuline ning kerge. Jahedas seisnud keeksi tekstuur muutub aga tihedamaks ning martsipaniseks. Maitsev on küpsetis aga mõlemat moodi. Sooja keeksiviilu peale sobib imeliselt sulama ka näiteks jäätisepall. Kui ma ise peaksin aga kahe vahel valima, siis ei tea, kas oma suurest mandlimartsipaniarmastusest, aga eelistan külmkapis seisnud keeksi.  


Gluteenivaba keeks


Mustika-sidrunikeeks

Keskmine keeksivorm
  • 140 g suhkrut
  • 120 g võid + vormi määrimiseks
  • 5 toasooja muna
  • 1 suure sidruni mahl ja riivitud koor
  • 150 g mandlijahu
  • 50 g täistera kaerajahu
  • 40 g riisijahu + 3 sl vormi jaoks
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 dl mustikaid
  • Kaunistamiseks tuhksuhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega juurde sidrunimahl ja riivitud koor. Sega jahud küpsetuspulbriga ning lisa taignasse. Võita keeksivorm korralikult ning puista üle riisijahuga. Tõsta pool taignast vormi, puista peale kolmveerand marjadest. Kata ülejäänud taignaga ning puista peale ülejäänud marjad. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 40 minutit, kuni keeks on läbi küpsenud. Lase mõni minut vormis jahtuda ning seejärel tõsta restile edasi jahtuma. Soovi korral puista serveerimisel peale tuhksuhkrut.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar