29.5.17

Sipelgapesakook


Муравейник. Sipelgapesa.





Selle koogi olemasolu teadvustasin alles mõned kuud tagasi, kui vestlusest ühe hea sõbraga tuli välja, et see just tema lemmik kook on, ikka lapsepõlve nostalgiaga ja "kui mu vanaema seda tegi..." kvaliteedimärgiga. Otse loomulikult pidin internetist järgi uurima, mis see muraveinik täpsemalt on ning pärast mõningaid kaalutlusi (loe: kohe) tundus õige ka ise sipelgapesa oma küpsetusrepertuaari lisada. 



Kuhjakujuline karamellpruun kook on vene köögi klassik, mis vaesematel aegadel, kui poes palju saada ei olnud, perfektsuseni välja töötati. Retsepte on tänapäeval palju erinevaid, kuid selgroog on neil sama: saadaolevast materjalist teha küpsisetainas, see läbi hakklihamasina ajada ning kuldseks küpsetada, siis küpsiseussid keedetud kondenspiimaga segada, ning välja peab kook nägema nagu sipelgapesahunnik, mooniseemned sipelgateks peal.


Oma retsepti panin kokku mitmetest vene lehtedel (Aitäh, Google Translate!) leiduvatest "ainuõigetest" retseptidest. Kuna sõbra vanaema koogi sisse käisid nui neljaks ka kreeka pähklid, on ka siin nad sees. Leiab retsepte ka täiesti ilma või mõndade teiste pähkliteta, aga ka kondenspiimale lisatud sulašokolaadiga jms. Eks selle koogiga on, nagu kõikide esindusliku ajalooga küpsetistega - iga perekond teadis, milline üks sipelgapesa täpselt välja pidi nägema ning valmistas seda oma erilise retsepti järgi.


Vanaema sipelgapesade peal üles kasvanud ootustele suutis selle retsepti järgi tehtud kook igal juhul vastata. Ja oleme ausad, kõik lihtsatest olemasolevatest ainetest kokku segatud n-ö jäägikoogid, alates rummipallidest lõpetades kirju koeraga (ja komeedi kommidega!) ongi ju puhas kuld! 






Sipelgapesakook ehk Муравейник

8-10le

Taignaussideks:
  • 500 g nisujahu 
  • 200 g võid 
  • 1 dl suhkrut 
  • 1 dl hapukoort 
  • 1 tl söögisoodat 
  • 0,5 sl söögiäädikat 
  • näpuotsatäis soola 
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või vaniljeekstrakti (või 1 tl vaniljesuhkrut) 

Kreemiks:
  • 400 g suhkruga tavalist või juba valmis keedetud kondenspiima 
  • 150 g võid 
  • 70 g kreeka pähkleid 
  • 3 sl mooniseemneid + veidi kaunistuseks 

Mõõda kaussi jahu, suhkur, hapukoor, sool ja vanilje. Lisa sulavõi ning omavahel segatud sooda ja äädikas. Sõtku käte vahel taignaks ning vajuta taignapall lapikuks, mässi kilesse ning pane kas sügavkülma tunniks või tavalisse külmkappi paariks tunniks tahenema. 


Seisnud tainas aja kas läbi hakklihamasina jämeda otsiku või riivi kõige suurema riiviga otse ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15-20 minutit, kuni taignaussid on kuldsed. Lase jahtuda.


Keedetud kondenspiima leiab juba valmiskujul poelettidelt, aga seda saab ka lihtsalt ise kodus teha. Selleks osta suhkruga kondenspiimapurk ning keeda kinnist konservi madalal tulel 2-3 tundi. NB! Kindlasti jälgi, et konserv oleks kogu aeg üleni vee all, muidu võib purk rõhu tõttu plahvatada. Mida kauem sa kondenspiima keedad, seda karamellisemaks ja paksemaks ta muutub. Selle koogi jaoks peaks 2-2,5 h kenasti piisama. Kui tahad päris paksu kondenspiima - selline, millega näiteks kreeka pähkli küpsiseid täita - siis keeda purki 3 tundi.


Kreemiks sega keedetud kondenspiim hakitud kreeka pähklite, mooniseemnete ja sulavõiga. Murra taignaussid käte vahel väiksemaks ning sega kreemiga. Vormi segust koonuse- või kuhjakujuline sipelgapesa ning kaunista ülejäänud mooniseemnetega. Lase enne serveerimist kindlasti üleöö külmas seista.


Nädala jätkuks ALT-J ja nende "Hunger Of The Pine".


2 kommentaari:

  1. Tere. Kas keedetud kodenspiim on midagi teistsugust, mida poelettidel leidub? Või peabki reaalselt kodenspiima keetma hakkama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei! Oi, väga hea küsimus! Seletan selle veidi postituses nüüd lahti ka. Keedetud kondenspiima saab nii valmis kujul osta, kui ka ise teha - sel juhul jah peab kondenspiima purki tõesti (üleni vee all!) mõnda aega keetma.

      :)

      Kustuta