28.7.20

Aprikoosi-kirsi ehk hooajalise hea-paremaga chia puding


Kevadel lähevad maasikad ja rabarber koos kooki, sügisel ei ole õuna-ploomi moos kellelegi mingi uudis. Igal hooajal on oma lemmikud, mis hästi kokku lähevad ning üksteise maitset imeliselt täiendavad. Nii tasub ka suvel hooajalise hea-paremaga katsetada ning erinevaid just praegu oma parimas küpsuses olevaid vilju (magus)toitudesse kokku sättida. 



Aprikoosid küll meie laiuskraadidel ei taha vilju kanda - kuigi kuulsin, et Tallinnas Kristiine linnaosas pidi olema üks aed, kus ka virsikupuu õilmitseb - jõuavad aprikoosid soojematest-päikeselisematest piirkondadest ka järjest parema logistikaga meie juurde. Ehk siis ei müüda ainult täiesti toorelt ära korjatud ning vaevu varrel küpsema hakata jõudnud kivikõvu ja/või maitsetuid isendeid, vaid leidub ka mahlased, päikest täis kuldkollaseid hõrku vilju.


Kirsside hooaeg veel läbi ei ole ning hapud kodumaised kirsid sobivad magusate aprikoosidega kui valatult. Kuna ainult puuvljade söömine minu jaoks alati päris magustoidu mõõtu välja ei anna, siis sobitasin nad lihtsa chia seemnetega  jogurtiga. Minu arvates saab magustoit viljadele lisatud suhkrust piisavalt magus, kuid soovi korral sega lusikatäis suhkrut ka jogurti sekka. 


Kui teed pudingu kreeka jogurtiga, mitte tavalise maitsestamata jogurtiga, siis lisa jogurtile ka 1-2 sl vett või piima, et konsistentsi enne seemnete lisamist veidi vedelamaks muuta.  Ja NB! Selle magustoidu valmistamiseni jõua ikka alles siis, kui värskelt on nii aprikoose kui ka kirsse enam-vähem kõriauguni söödud! 


Aprikoosi- ja kirsikastmega chia puding 

kolmele

Pudingu jaoks:
  • 1 tops (370 - 400 g) maitsestamata jogurtit
  • 2 sl chia seemneid
  • soovi korral 2 tl suhkrut

Puuviljade jaoks:
  • 4-5 aprikoosi
  • 1,5 peotäit hapusid kirsse
  • 1 tl sidrunimahla
  • 1 tl tärklist
  • 1 sl suhkrut või muud meelepärast magustajat

Sega jogurt chia seemnete ja soovi korral suhkruga. Kui kasutad väga paksu kreeka jogurtit, lisa ka 1-2 sl vett või piima. Jaga kreem magustoidupokaalidesse ning jäta külmkappi vähemalt pooleks tunniks paksenema. 


Puhasta aprikoosid ja kirsid kividest. Kirsikivide eemaldamisest rääkisin veidi siin postituses, aga kes klikata ei viitsi - parima töö tegi minu köögis ära metallist joogikõrs. Haki aprikoosid väikesesse potti, lisa 1 sl vett, 0,5 sl suhkrut ning sidrunimahl. Kuumuta 2-3 minutit, kui aprikoosid hakkavad moosiks minema, aga hoiavad veel kenasti kuju ja vala kaussi. Vala samasse potti kirsid, puista ühtlaselt peale (võid näiteks teesõelaga sõeluda) tärklis, 1 sl vett ning ülejäänud 0,5 sl suhkrut. Keeda pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ning võta pliidilt 


Kui puding on paksenenud, tõsta igasse pokaali nii aprikoose kui ka kirsikastet, serveeri külmkapikülmalt. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar