4.11.20

Laimi-toorjuustukook


Vahel tundub, et mul oleks vaja mürauudiste blokki, nii nagu ad block aitab truult ebavajalikku reklaami infovoost eemal hoida. Ja kohe kui see mõte on kuhugi jõudmas, saan aru, et ei, ma tahan näha ikkagi tervikpilti, mis inimesteni meedia kaudu jõuab. Nii sots kui ka tava, nende vahel heljumas tänapäeval õhkõrn piir, kui üldse. Nii oma vaenlast tuleb tunda radadel või nii. Aga see on väsitav. Või oleks lahendus siis uudised lühiajaliselt täiesti välja lülitada? Anda ajule ja tervele mõistusele aega restart teha?


Kevad-suvel, kui teate-küll-millega seonduvaid uudiseid gramm liiga palju söögi alla ja peale kuulis, tundus ju päris popp olevat end vahelduseks täiesti välismaailmast lahti lõigata. Kes maale läks ja telefoni vahelduseks ainult helistamiseks kasutas, kes äppe kustutas, kes TikTokis tantsimisele keskendus, kes kell 9 uudisekraani ette maandumise asemel läks õue jalutama. 



Mis maailmas me elame, kui ajakirjanikele tuleb päevauudiste kajastamisel turvalisuse tagamiseks kiivreid jagada ning väikeärid valmistuvad valimisteks nagu orkaani tulekuks, lüües oma akende ette vineerid? Haige. Trall teisel pool suurt vett on võtnud meeletud mõõtmed ning samm tagasi astudes ning suuremat pilti vaadates tundub uskumatu, et me tõesti oleme siiamaani jõudnud. Ning ka lähemale fokusseerides ei peatu pilk millelgi rõõmustaval. Vägivald luusib Austria ja Prantsusmaa tänavail, naiste õiguseid diskrimineeritakse Poolas räigelt, Valgevene olukorrast rääkimata. Ja ka siinpool piiri ringi vaadates ei ole just asjalood kiita. 😞


Nii et vahelduseks tundub tore end kõigest sellest välja lülitada, näiteks riisuda õues lehti, valmistuda isadepäevaks ning uudiste asemel lugeda, mitut helkurit sa tänaval nägid. Isegi kui vaid paariks tunniks. Lihtsalt aeg maha võtta ning sügavalt sisse-välja hingata, enne kui tagasi uudistevoogu sukelduda.  


Edit: just leidsin selle - ka lahendus, New York Times'ilt.




Juustukoogid on minu arvates tähistamiseks ideaalsed. Tavaliselt nõuavad need vaid ainete kokkusegamist ning ülejäänud töö teeb ahi. Pealekauba veel ka kena enesedisipliini kasvatamise ülesanne aka koogi üleöö maitsestumise ootamine. Vajaminevad koostisosad on pea kõigis poes kättesaadavad ning hõrgud-rammusad juustukoogid maitsevad tavaliselt kõigile. Jackpot ju. Ning kui klassikaline juustukook on valmis, saab selle igaks tähtpäevaks isemoodi kaunistada, kas jõululainel šokolaadi ja tsitrustega, suviselt värskete marjadega, sügisel karamelliste õunte või ploomidega. Valikuid mustmiljon. Või klassikaliselt, suristades külmutatud marjadest, näiteks maasikatest-vaarikatest valmis kiire toormoos, mida serveerimisel igale tükile valada.  


Sel korral kasutasin koogis uut Otto vaniljemaitselist toorjuustu, mis tuleb koogiteoks mugavalt 400 g pakis. Kuna tavaliselt kasutangi küpsetamisel just minu meelest parima puhta maitsega Otto toorjuuste (ja muide, mille soolasisaldus on ka märgatavalt väiksem, kui teistel maitsestamata toorjuustudel), pidin ikka ka nende uue toote ära proovima. Ja saan ainult kiita. Vanilje maitse ja magusus on paigas, silmailu pakkumas kenad mustad vaniljetäpikesed.


Koogile jõudsid sel korral minu valge šokolaadi ganache'iga pohlamakroonid, kuid kui endal makroonitegu käpas ei ole ning mõnd parajasti sügavkülmast võtta ei ole, võid kaunistada ka mõne kohvikust-poest ostetud mandliküpsisega. Kui aga oled ka ise makroone tegemas, siis on alati hea mõni karbitäis üleöö seisnud ehk õige konsistentsi saanud makroone sügavkülma panna. Makroonid seisavad seal kenasti kas või kuid ning neid on sealt mugav ilma mingi eelsulatuseta otse koogile sättida. 


Ja muide, roosad makroonid on isadepäeval täiega teemas. ;) 



Lihtne laimiga juustukook

24-cm vorm
  • 1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid
  • 70 g võid
  • 400 g toasooja Otto vanilje toorjuustu
  • 400 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 1 dl suhkrut
  • 100 g hapukoort
  • 3-4 laimi
  • 3 muna
  • Kaunistuseks näiteks värskeid marju, valget šokolaadi, makroone, riivitud laimikoort, piparmündilehti

Purusta küpsised peeneks puruks, sega sulavõiga ning suru 24-cm küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi. 


Klopi toasoojad toorjuustud ühtlaseks, lisa suhkur, hapukoor ning alustuseks kolme laimi riivitud ning -mahl. Maitse kreemi ning kui tundub, et hapet oleks veel vaja, lisa neljanda laimi mahl. Klopi juurde munad ning vala täidis koogipõhjale. Küpseta 160 kraadi juures ilma pöördõhuta 75 minutit, kuni kook on vormi äärest lahti küpsenud. Pane küpsetamise ajaks ahju põhja ka kuumakindel vorm veega, et kook saaks niiskemas keskkonnas küpseda. See aitab vältida pragude teket. 


Lase koogil lahtise ahjuuksega jahtuda ning seejärel jahuta täielikult külmkapis, ideaalis üleöö. Kaunista meelepäraselt, näiteks neljanda laimi riivitud koore, mündilehtede ning marjadega. Makroonid teevad koogi luksuslikuks ning valget šokolaadi ei ole kunagi kaunistusena liiga palju.  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar