6.12.20

Jõuluvürtsine chai riisipuder


Mis meeletu kiirusega on teine advent juba kätte jõudnud. Naljakas mõelda, et juba paari nädala pärast on jõulud ja siis kohe järgi vanaaastaõhtu ning... 2020 on nii kohutavalt ettearvamatu olnud, et uue aasta ja plaanide tegemise peale ei julge peaaegu mõeldagi. Tundub, et niikuinii läheb kõik mingit viiendat rada mööda. Aga seda rohkem on põhjust leida praeguses hetkes asju, mida nautida. Kodu kardemonihõngu täis, laual kaks küünalt põlemas, kaminas praksumas tuli, tassis auramas sidruni-ingveritee, diivanil kutsumas pleed ja arvutis play nupuvajutust ootamas film. Kõlab nagu mitte just halvim teise advendi õhtupoolik.  




Pidin täna teises kesklinna otsas käima ning mõtlesin jalutada läbi vanalinna. Balta poolt lähenedes hakkas juba enne Schnelli pargist mööda jõudmist asi kahtlaseks kiskuma. Kõnniteel ei saanud enam mõnusat viimasel ajal tavaliseks saanud 1+4 reeglit järgida, ning mida raekojale lähemale, seda tihedamaks asi läks. Korra piilusin ka tänava otsast platsile, (kuusk on kaunis ja kahar, ainult ilma tiputa - tundub, et keegi on kuusest paar meetri ära naksanud?) aga see festivali mastaabis rahvamurd, mis vastu vaatas, hirmutas mu kiirelt tuldud teed tagasi. Ehk siis tegin kilometraažilt eeskujuliku linnaringi, et ei peaks läbi massi trügima. 


Mind tõsiselt hämmastab, kuidas kõik need sinna kogunenud inimesed olid just seda praegusel ajal parimaks pühapäeva veetmise plaaniks pidanud. Kuigi, tõsi-tõsi, tassitäis kuuma jooki detsembrikuises vanalinnas kõlaks igal muul ajal tõepoolest hästi. Igal muul ajal.
  

Talvistest jookidest rääkides, kellele eggnog, kellele hõõgukas, kellele kakao, kellele chai latte, või minu lemmik, kuum kodune õunamahl mõne tumeda alksi ja kaneeli-ingveriga - soe ja vürtsikas on nende kõigi juures läbivateks märksõnadeks. Kui sulle kruusis chai latte mekib, siis soovitan ära proovida ka vürtsidest ja mustast teest maitst saanud riisipudru. 




Magusat riisiputru süüakse Skandinaavias eelkõige jõulupühadel, mil pudrupotti peidetakse ka õnnetoov mandel. Meil küll sellist traditsiooni ei ole, kuid vürtside ja talvise ajaga sobib pikalt haudunud riisipuder imehästi kokku. Kui soovid, võid ka chai latte pudrupotti heaks õnneks ühe (või paar) mandlit kukutada. Kui siin-seal tõlgitakse sellist putru briti mõjutustel pudinguks ehk magustoiduks - eks tegu olegi rohkem desserdi kui lihtsalt hommikusöögiga - siis kuna meil tähendab puding pigem ühtlast kreemi kui lihtsalt mingit magustoitu, (tnx UK, jälle teed toidumaailma sõnavararindel elu keeruliseks,) jään siinkohal nimetusega pudruradadele. 


Kui soovid valmistada laktoosivaba ja/või täistaimset riisiputru, jäta kondenspiim välja, asenda 4/5 veest mandli- või sojapiimaga ning magusta valmis puder suhkruga. Teise võimalusena võid tavalise kondenspiima asemel kasutada kookosekondenspiima. Näiteks Selver on hakanud Thai Choice'i oma müüma ning siin-seal on ka sini-valges purgis isendeid näha. 




Vürtsikas chai latte riisipuder

neljale
  • 2 dl pudru- või risotoriisi
  • 1 kotike või 1 sl lahtist musta teed
  • 1 l vett
  • 1 kaneelipulk + serveerimiseks jahvatatud kaneeli
  • 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
  • 6-7 kupart kardemoni
  • 1 aniisitäheke
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 0,5 tl soola
  • 3-5 sl suhkruga kondenspiima

Kuumuta vesi keema, lisa teekotike või sõelaga tee ning jäta 10 minutiks tõmbama. Viska tee ära ning aja vesi uuesti keema. Purusta kardemon uhmris ja loputa riis sõelal. Lisa potti riis ja vürtsid, maitsesta soolaga ning keeda aeg-ajalt segades, kuni riisiterad on pehmed. Olenevalt riisist läheb selleks 25-40 minutit. Kui kasutad risotoriisi, keeda terad pehmemaks, kui klassikalise al dente risoto puhul keedaksid. Lisa valmis pudrule maitse järgi kondenspiim ning jäta kaane alla 10 minutiks hauduma. Sega läbi, võta aniisitäht ning kaneelipulk potist välja ning serveeri putru kas soojalt või jahtunult, raputades peale jahvatatud kaneeli. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar