14.12.20

Kanepiseemnetofu


Kas sa teadsid, et tofut (või, khm, tofulaadset toodet) saab valmistada ka kodumaistest kanepiseemnetest? Minu jaoks oli see põnev avastus, mille tõi mulle (koos retseptiga) France Inter'i podcast On va déguster. Nii retsept ise kui ka valmistuskäik on lihtsamast lihtsam ning reaalne toimetamine võtab aega vaid mõned minutid. 





Kanepiseemnetofu, mida siin-seal inglisekeelses maailmaruumis kutsutakse ka hempfuks, on hea tofu alternatiiv neile, kes sojaallergia tõttu poelettidel leiduvat tofut tarbida ei saa. Samas on ka tore mõelda, et teiselt poolt maakera imporditud soja kasutamise asemel (näiteks Bon firmamärgi Eestis valmistatud tofudes kasutatav soja on pärit Kanadast) saad valmistada valgurikka roa täiesti kodumaisest toorainest. Kanepiseemnetofu on intensiivse, veidi mõrkja maitsega, mis meenutab mulle seesamiseemnepastat ehk tahhiinit. Kui neutraalse maitsega sojatofut kasutatakse nii magusates kui ka soolastes retseptides, siis tänu oma spetsiifilisele mekile sobib kanepiseemnetest valmistatud tofu pigem soolastesse roogadesse.
 

Kanepitofu hoiab jahtunult hästi kuju, kuid pikalt hautades kipub rohkem lagunema kui tavaline sojatofu. Tiheda tekstuuriga kanepitofu ei ole ka sama hea nö svamm maitsete-marinaadide endasse imemiseks kui sojatofu. Seega soovitan seda pika marineerimise ja hautamise asemel pigem kiirelt vokkida, kastmes pannil kuumutada või leida viise, kuidas seda hoopis külmalt serveerida. Väikesed kanepitofu kuubikud sobivad hästi näiteks juustukuubikute asemel salatisse või miks mitte isegi lihtsalt suupistelauale. Käte vahel peenemaks pudistatus kanepiseemnetofu asendab aga hästi näiteks hakkliha. Võid katsetada ka erinevate maitselisanditega ning näiteks valmisblenderdatud kreemi sisse enne aurutamist kuivatatud ürte või tšillihelbeid segada. 


Sellest retseptist saad umbes sama suure bloki tofut, kui need, mida poes müüakse (ā 200 g). Soovi korral kahekordista retsepti kogused ning valmista tofut kas kahes vormis või ühes suuremas, pikendades aurutusaega mõne minuti võrra. 




Kanepiseemnetofu 

  • 100 g kooritud kanepiseemneid
  • 100 g vett
  • näpuotsatäis soola
  • veidi õli

Mõõda kanepiseemneid, sool ja vesi blendrisse ning mikserda umbes 30 sekundit, kuni saad ühtlase kreemi. Vooderda kuuma kannatava plastkarbi või väikese nelinurkse koogivormi põhi pikkupidi küpsetuspaberiribaga. Jäta paberi otsad pikemad, et saaksid valmis tofu kergelt vormist välja tõsta. Pintselda vorm vähese õliga. Vala kanepikreem vormi ning auruta 15 minutit. Katsu, kas mass on tahenenud ning sõrme all vetruv. Kui veel mitte, lase kanepitoful veel mõni minut aurus küpseda. Võta auruti tulelt ning lase toful kaane all täielikult jahtuda. Lõika jahtunud mass kuubikuteks ning kasuta nagu tavalist tofut. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar