2.12.20

Vürtsikas röstporgandi-paprikasupp


Ilm on sinnapoole, et ...kunagi ei ole liiga vähe vürtsikat suppi. 



Võtsin eelmise reede töölt vabaks ning käisime Eesti teises otsas minipuhkusel. Staycation, nagu viimasel ajal vist popp öelda on. Viimase hetkeni ei olnud me päris kindlad, kas ikka läheme ja kui tervislik-tark mõte koduümbrusest kondama minna ikka on, aga viimaks pakkisime siiski autotäie maske ja desovahendeid kaasa ning minek! Pärast umbes 40 km Spotify vs Waze duelli, kumb neist auto arvuti üle saab võtta, (Spotify võitis ofc,) jõudis lõpuks ka peaaegu puhkuse tunne kätte. Õhuvahetus on ikka instant magic, kui vaja end välja lülitada ja mõttele puhkust anda. 


Nädalavahetus oli ah kui tore. Täpselt nii hea ja parem veel, kui ette kujutasin. Ja suutsime valida ka sellised inimtühjad kohad, et pea kordagi ei tekkinud tunnet, et kellelegi liiga lähedale tikume. Eestimaiselt ei saanud puhkusel üle ka korralikust saunatamisest, heast söögist, veel paremast veinist, sekka ka niisama pikutamist, uutel radadel jooksmas käimist (tossud truult ju alati kaasas!) ning minimaalselt isegi ringi turistimist. 


Zen värk.


Aga tagasi linnarütmi ja aknast välja + kalendrisse vaadates ootuspäraselt vürtsikate suppide lainele. Röstitud porgand ja paprika sobivad imehästi omavahel kokku, hapukas paprika tasakaalustamas porgandi magusust. Juurde veel suitsuseid tšillihelbeid, maisi ning maitserohelist, ehk ka mõni leivaline, ning kokku teeb see suht ideaalse pimeda aja lõuna. Soovitan suppi kindlasti lisada nii jahvatet Cayenne'i kui ka tšillihelbeid, võimalusel suitsuseid. Helbed annavad süües esimese tulise kick'i, jahvatatud punapipar aga lisab supile sügavat, vaikselt taustal hõõguvat teravust, mis veel pikaks ajaks sööjat soojendama jääb.


Eile õhtul muide läks minu kvartalis elekter ära ning külmkapis ootava taipärase kõrvitsasupi (Thai spicy, ofc) asemel maandus õhtusöögilauale vana hea ...võiku. Korra käisid peast läbi küll mõtted, et äkki peaks keldrisse priimuse ja väikese gaasiballooni hankima. Oleks lisaks soojale söögile saanud kas või naabrid hoovi teed jooma kutsuda. Mõte igal juhul jääb kuklasse tiksuma. Ja kui muud kasutust priimus isegi ei leiaks, siis äkki järgmisel suvel tuleks mõni metsapiknik ikka ära? 


Seniks-kuniks aga tuleb välja, et polnud üldse paha mõte kunagi teeküünlaid 100 x pakis osta (tean, tean, tegelikult veidi hurjutan end nende alumiiniumümbriste pärast) ja just eile päeval juhuslikult (sic!) poest 10 x pakk tikke haarata. Kiire sõnumeerimine naabritega tõi konsensuse, et mõne punaveini peaks ju küll sellisel puhul lahti korkima ja tegelikult ei tundunud voolutus lõpuks üldsegi nii tüütu.




Porgandi-paprikasupp

Kolmele
  • 500 g porgandeid
  • 1 suur punane paprika
  • u 1 l köögiviljapuljongit
  • 2 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • 3 küünt küüslauku
  • 1/2-2/3 tl jahvatatud Cayenne'i pipart
  • maitse järgi tšillihelbeid, mida suitsusemaid, seda parem
  • Soola-pipart
  • Oliiviõli
  • Serveerimiseks konservmaisi ning koriandrit või peterselli

Koori porgandid ning puhasta paprika. Tükelda köögiviljad, sega õliga läbi ning rösti 180 kraadi juures pöördõhuga 25-30 minutit, kuni porgand on pehme. Kui sul röstimiseks aega ei ole, siis prae porgandiviilud kergelt õlis läbi, lisa paprika, tomatipasta ning 2/3 puljongist ning keeda, kuni porgand on pehme. Porgand vajab väikest õli, et me selles leiduvat rasvlahustuvat A-vitamiini omastada suudaksime ning väike kvaliteetne oliiviõli teeb köögivilju ainult maitsvamaks. Röstitud köögiviljad lisa koos tomatipastaga 2/3 kuumale puljongile. 


Tõsta pott pliidilt ning püreesta supp ühtlaseks. Lisa vähehaaval puljongit, kuni saad meelepärase konsistentsiga püreesupi. Koori küüslauk ning riivi või pressi küüned suppi. Maitsesta soola-pipra, Cayenne'i pipra ning tšillihelvestega. Vaata aknast välja, registreeri olukord ning lisa vajadusel veel tšillit. Serveeri suppi kuumalt, koos külma konservmaisi ning meelepärase maitserohelisega. Kõrvale paku näiteks mõnd lameleiba või miks mitte ka kuivalt pannilt kiirelt läbi käinud juustutäidisega tortiljasid ehk quesadilla'sid. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar