8.2.21

Kardemonised kamaküpsised


Üldiselt olen pigem laisk tervete vürtside kasutaja. Igapäevaselt keerutan vaid pipart otse veskist toidule ja enamik muid maitseaineid istub minu maitseaineriiulil juba jahvatatuna. On aga paar vürtsi, mida mu käsi ei tõuse pulbrina ostma - värskelt purustet-jahvatet kujul on need lihtsalt hoopis teisest maailmast! Muskaatpähklit riivin alati tervest pähklist ja sidrunheina ostan külmutatult, et taipärastele suppidele-karridele ekstra värsket maitset saada. Okei, mõnel juhul on tõepoolest hea, kui nii värske kui ka kuivatet isend käeulatuses on. Nii istub lisaks tšillihelvestele ja Cayenne'i pulbrile minu pliidi kõrval klaasist lillepotisdekoratiivses kausis üldjuhul ka värskeid tšillikaunu ning purgitäiele pulberingverile sekundeerib puuviljavaagnas pikutav korralik jupp risoomi. Neid mõlemaid seda esinduslikum kogus, mida rohkem külmakraade akna taha koguneb ja mida kõrgemaks hanged kasvavad. 


Ning loomulikult minu lemmikute lemmik kardemon. 




Värskelt uhmri alt tulnud kardemon on kordades rikkalikuma ja tugevama aroomi ja maitsega kui peene pakikaup! Selle aasta vürtsikate toitude hooaja poole pealt otsustas aga minu aastaid truult kardemoni purustanud uhmer, et aeg on pensionile minna. Eriti rändom kild lendas temast välja, ofc koos mikrokildudega, nii et esimene laar kardemoni, mis juba poolenisti uhmerdatud oli, maandus koos uhmriga prügikastis. 


Küpsised said siiski tehtud. Btw, kui keegi peaks kunagi veel mõtlema kardemoni uhmri puudumisel kokanoaga peenestada, siis ei soovita. Ilgelt tüütu.





Kui soovid, võid lisada küpsisetaignasse ka muid talviseid soojendavaid vürtse: nelki, ingverit ning miks mitte ka paar keerdu musta pipart. Või kui kodus juhtub olema pühadeajast alles jäänud valmis piparkoogimaitseainet, sobib ka see küpsistesse imehästi. 




Kardemonised kamaküpsised

12 tk
  • 100 g võid
  • 50 g rafineerimata suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • näpuotsatäis soola
  • 2/3 tl purustatd kardemoni
  • 1 suur munakollane
  • 80 g (rukki)kamajahu
  • 80 g täistera kaerajahu

Vispelda toasoe või suhkru ning maitseainetega läbi. Lisa munakollane ning sega ühtlaseks. Mõõda kaussi jahud ning sega taignaks. Tee käed märjaks, et tainas käte külge ei kleepuks ning vooli taignast pallid. Vajuta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lapikuteks ketasteks ning küpseta 200 kraadi juures pöördõhuga 10 minutit, kuni küpsised on servadest jumekad. Lase pehmetel küpsistel plaadil mõni minuti jahtuda ning jahuta edasi restil - küpsised tahenevad jahtudes. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar