14.2.21

Soolalõhega kaerapannkoogid


Ahoi, vasteldus! Kõigile, kel nädalavahetus möödus magusalt ning vastlakukliralli käib jätkuvalt täistuuridel, kuluks ilmselt kõikide kookide-saiakeste-šokolaadi-vahukoore vahele üks soolane amps ära. 



Pannkoogid ja pliinid on meist nii lääne kui ka ida pool traditsiooniline vastlaroog, nii et praegusel ajal on neid igati sobilik lauale sättida. (Kuigi, kas on üldase aega, kui pannkoogid ei ole hea mõte?) Kuldkollane pannkook tähistas vanausulistele päikest ning valguse võitu pimeda talve üle. Taignasse pandi aga ohtralt kõike head-paremat, mida vasteldele järgneva paastu ajal lauale jõudis kas väga vähe või üldse mitte. Kevadine toidulaua kasinus on seotud eelkõige puhkava loodusega ning toiduainete nappusega, kuid kristlus sidus selle juba ammu paika loksunud hooajalisuse mugavalt omaenda traditsioonidega, tehes paastust ja sellele eelnevast viimasest pidupäevast sujuvalt usukalendri osa. Paganate päikeseketas-pannuka kui kevadootuse folkpeo keskse maiuspala positsioon selle vangerdusega aga õnneks ei muutunud.


Need kaerapannukad on hetkel vaieldamatult minu lemmikud pannkoogid ning selle või sarnase retsepti järgi teen neid päris tihti - tavaliselt küll vaba käega ja olenevalt külmkapi sisust piimalist vahetades. Kui kasutad gluteenivaba kaerajahu või jahvatad jahu ise vastava märgistusega kaerahelvestest, saad gluteenivabad kaerapannkoogid. 


Muide, üks pannukate supermaitsev ja lihtne lisand, mille peale võib-olla tavaliselt ei tuleks ja millega ma väikeseid pontsakaid pannkooke juba päris tükk aega serveerin on maitsestamata toorjuust. Ge-ni-aalne! Maitseelamuse pakub pannkook juba lihtsalt toorjuustuga, aga määre sobib koogikestele ka kõikvõimalike katete peale kleepimiseks. Nii magusalainel kui ka soolaserindel. Pannukas + toorjuust + mesi on näiteks super kombo, või pannkook + toorjuust + veidi kahvliga katki litsutud mustad sõstrad või vaarikad, või pannkook + toorjuust + pohlad + kaneel. Nomz. Ja loomulikult ka pannukas + toorjuust + soolalõhe, avokaado ja veidi värsket kraami. Pann tulele!




Kaerapannkoogid soolalõhega

Kahele-kolmele

  • 3 dl keefirit või hapupiima
  • 2 muna
  • 150 g täistera kaerajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
Lisaks:
  • soolalõhet
  • avokaadot
  • toorjuustu
  • idusid
  • lambasalatit
  • musta pipart

Mõõda kõik taignaained kaussi ning vispelda ühtlaseks. Kui oled laisk, teeb selle töö 2 sekundiga ka saumikser. Kuumuta pann ning küpseta lusikakoogid. Teflonpannile ma ise eraldi rasvainet ei lisa, kuid vabalt võid pannile ka törtsu õli või õli-või segu lisada. Serveeri kooke soojalt lisanditega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar