2.3.21

Röstkõrvitsa dhal


Ei jõua ära naeratada, kui meeletult ilusad ilmad olnud! Aknaid saab jälle lahti hoida, et võimalikult palju õueõhku ja päikesesoojust, sekka ka linnulaulu tuppa jõuaks (pro tip: lahtiste akendega pole ka talvega klaasidele kogunenud mustust näha ja saab kevadist aknapesu edasi lükata). Kindaid on juba veel veidi kõhkleval pilgul koju jäetud. Kõnniteed on lume-jää-läga asemel kaetud esinduslike kruusahunnikutega (23. veebruaril tänasin taevani kõiki neid, kes helde käega oma maja ette seda külvasid!) ning 80% tänavail vastutulevaist inimestest demostreerivad oma päikeseprillikogu. Nagu päris! Kevad! 




Aga päeva kukkudes kisub siiski veel üpris jahedaks. Lõunasöögiks võib värske salat parima plaanina tunduda, aga õhtutundidel isutab ikka soojendavate ja vürtsikate toitude järgi. Kerge, kuid toitev dhal ehk India läätsehautis on sellisel puhul perfektne potti visata.
 Kui sul on kiire, saab siinmail täiesti respektaabli dhal'i ka juba keedetud konservläätsedest (ära ühelegi oma India sõbrale ainult ütle, eks?).


Siia dhal'i sobib eriti hästi mõni masala ehk India maitseainesegu, kus oleks sees nii kaneeli kui ka kardemoni. Näiteks meie poodides levinuimat garam masala't. Siin retseptis kasutan rohelisi läätsesid, kuid võid sama rooga valmistada ka pruunide või punaste läätsedega. Kui kasutad punaseid läätsesid, ei ole vaja neid enne eraldi keeta, vaid lisa jooksva vee all läbi loputatud läätsed koos vee (lisa retseptis olevale kogusele veel 1-1,5 klaasitäit vett) ja puljongiga potti sibulasegu juurde ning hauta enne spinati ja kõrvitsa lisamist läätsed pehmeks. Rohelisi läätsesid eelistan enne koos muude ainetega hautamist eelkeeta, kuna neist eraldub keetes vahtu ning nii ei pea seda eraldi hakkama roalt koorima, vaid saab keedetud läätsedest lihtsalt välja loputada. 





Röstkõrvitsa dhal

  • 1 klaasitäis rohelisi läätsesid
  • 500 g kõrvitsat, puhastatud kaal
  • 1 suur sibul
  • 2 küünt küüslauku
  • poole pöidla suurune jupp ingverit
  • 2 tl meelepärast masala't, näiteks garam masala't
  • 1 värske tšillikaun
  • 1-2 tl tšillihelbeid 
  • 1/2 ürdi- või köögiviljapuljongikuubikut, ilma E621 ja soolata
  • 1 loorberileht
  • 100 g beebispinatit
  • soola
  • praadimiseks ghee'd ehk selitatud võid või õli
  • peotäis kirsstomateid
  • serveerimiseks lameleibu või basmatit ja mõned lusikatäied kookospiima  

Loputa läätsed jooksva vee all sõelal, nõruta ning keeda ohtras ilma soolata vees poolpehmeks. Nõruta ja loputa uuesti läbi. 


Kuni läätsed keevad, lõika kõrvits 2-3 cm kuubikuteks ning rösti 180 kraadi juures pöördõhuga 25 minutit. Koori ja haki sibul ja küüslauk, kaabi ingverilt lusikaotsaga koor ning viiluta. Prae sibulat õlis mõni minut, siis lisa küüslauk, ingver, masala, hakitud värske tšilli, tšillihelbed ning loorberileht ning kuumuta minutike. Lisa potti eelkeedetud läätsed, röstkõrvits, 1,5 klaasitäit vett ja peeneks pudistatud puljongikuubik. Lase veerand tundi podiseda, kuni läätsed on pehmed ning lisa 2/3 spinatist. Kuumuta, kuni spinat kukub kokku, timmi soolasus ja vürtsisus parajaks, vajadusel lisa veidi vett - dhal peaks olema tummise püreesupi konsistentsiga. Sega juurde ülejäänud spinat ja võta pott kohe tulelt. Nii jääb ülejäänud spinat hautises mõnusalt värske. Serveerimisel puista peale tükeldatud kirsstomateid, nirista  igasse kaussi lusikatäis kookospiima ning serveeri dhal'i lameleibade või basmatiriisiga. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar