10.3.21

Lemmikmaitseaine za'atar ja lihtsad tomatikorvikesed


Za'atari nimi on mulle alati veidi müstiline tundunud. Kõik need ülakomad ja zetid viivad reisima - ikka sinna, kus keskpäeval lõõmav päike paneb aja laisalt tiksuma, kuu paistab kummuli, maanteedel lainetavad miraažid ning toidud on hullutavalt maitsvad.




Za'atar on Vahemeremaades ja Lähis-Idas levinud maitseainesegu, aga selle nimega kutsutakse ka üht tüümiani perekonda kuuluvat ürti, mõnes kontekstis aga ka iisopit. Klassikaliselt sisaldab za'atari maitseainesegu tüümianit, pune, röstitud seesamiseemneid ja sumahhi. Mõnel pool lisatakse za'atarisse ka piparrohtu, vürtsköömneid, koriandrit, fenkoliseemneid ning soola. Ehk nagu pika ajalooga heade asjadega ikka - nii palju kui on kokki, on ka erinevaid retsepte.


Toiduvalmistamiseks on za'atar lihtsalt suurepärane! Temas on täpselt piisavalt ürdist värskust ja sumahhist särtsakat hapet, seesamiseemned lisamas pähklist tekstuuri. Pikalt ostsin välismaal käies za'atari poest - minu tavalised suveniirid reisidelt tulevad nimelt just maitseainetelettidelt. Regulaarselt Londoni vahelt lennates käisin alati ka mõnest hästivarustatud maitseainepoest läbi ning tol ajal ei tulnud kordagi mõttesse ise za'atari kokku segada. 


Eile sai aga täpselt üks aasta minu viimasest välismaareisist (Soome loeb küll, eks?) ning vahepealne aeg on ka minu vürtsivarudele oma jälje jätnud. Za'atar sai ammu otsa ning mööda lendas ka lühike vahepealne 'ah, võib ju ka väikese pausi selle kasutamisse teha' aeg. Hiljuti tuli aga karjuv igatsus karask + toorjuust + za'atar võiku järele ( <- da bomb!) ning uurisin maad, kas saaks ka siinmail oma purgikest täita. Kohalikust poevõrgust leidsin kahjuks vaid soolaga ning päris krõbeda hinnaga maitseainesegu, ning kuna eelistan ilma soolata varianti, ei jäänud muud üle, kui za'atar ise kokku segada. Ei ole vist üllatus, et nii nagu paljude asjadega, tuli koduteht variant välja palju parem kui nii mõnigi poesegu. 


Päris sama maitset kui Londoni Brick Lane'i vürtspoest ma kokkuvõttes ei saanud. Vahemeremaades ning meil kasvavad tüümianid-puned on küll sugulased, kuid hoopis erinevat nägu ja tegu. Värskelt röstitud seesamiseemned ning koduaia peenras kasvanud tüümian lisasid aga maitsenüansse, mida poekraamist ei leia.   


Mis minu za'ataris sees


Za'atari maitseainesegu, üks võimalus tuhandest

  • 2 sl tüümiani või 1 sl tüümiani ja 1 sl punet
  • 1 sl vürtsköömneid
  • 1 sl koriandrit
  • 1 sl sumahhi
  • 1,5 sl seesamiseemneid

Rösti seesamiseemned kuival pannil aromaatseks ning sega kõik ained omavahel. Kui kasutad terveid vürtsköömneid ja koriandriseemneid, siis rösti ka neid kergelt enne uhmerdamist ja ülejäänud ainetega segamist. Säilita õhukindlalt. 


Za'atari koostisosadest on ehk kõige võõrama nimega sumahh ehk kuivatatud ja peenestatud äädikapuu marjad, kuid ka seda on kenasti näiteks Umamis ja Piprapoes saada. Sumahh lisab segule hapukat värskust.


Kuidas za'atari köögis kasutada?

Minu üks suuri lemmikuid on za'atari maitsestamata toorjuustule raputada, et sellega nö ürditoorjuustu teha. Värskelt küpsetatud ahjusooja leiva-saia-karaskiga on see i-me-li-ne. Ürtidest pungil maitseainesegu sobib ka hästi kõikvõimalikkesse tomatibaasil suppidesse, kastmetesse ja hautistesse ning marinaadidesse. Valge kala za'atari ja sidrunimahlaga on super maitsekombo ning samuti sobib za'atar hästi juurviljadega - lisa seda näiteks koos oliiviõliga enne röstimist peedile-porgandile või raputa võis praetud värsketele kartulitele. 


Vot nii. Pikk kiidulaul megalihtsale, aga megamaitsekale segule, mis sobib pea igale poole. Soovitan kodus ise za'ataritegu ette võtta ning miks mitte ka lehttaigna ja tomatitega kiirelt ahju panna. Retseptiks tundub nende pirukate valmistamisoovitust palju kutsuda, pildilt on täpselt näha, mis siia sisse läheb, kuid panen paari sõnaga valmistamise ikkagi ka kirja. Nii inertsist. Sarnaselt võid ka plaadipirukat valmistada - eriti hästi sobib see ruutudeks lõigatuna suupistelauale. Soovi korral lisa pirukale ka meelepärast riivjuustu või määri tomatite alla kiht maitsestamata toorjuustu.  




Lihtsad za'atariga tomatipirukad

  • lehttainast + veidi jahu rullimiseks
  • kirsstomateid
  • za'atari maitseainesegu
  • soola-pipart
  • soovi korral riiv- või toorjuust

Põhimõtteliselt siin retsepti ei olegi - rulli lehttainas kergelt jahuga üle puistatud laual õhemaks ja vooderda vormid taignaga. Võid küpsetada ka suurema piruka, sel juhul lõika taignast 1-cm kauguselt äärtest peaaegu läbi, et ääred saaksid täidisest kõrgemaks kerkida. Lõika taignale kirsstomatid ja puista üle za'atari ja soola-pipraga. Juustusema piruka jaoks puista kõige peale riivjuustu või määri taigen heldelt enne kirsstomatite lisamist üle toorjuustuga. Küpseta pöördõhuga 180 kraadi juures, kuni pirukapõhi on küps. Serveeri soojalt.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar