14.3.21

Pähklised minimuffinid


Kreisi, et terve aasta kodukontorielu on täis tiksunud. Algul adrekalainel lennates, suvel rahulikumates varbad-murus sagedusel, millele järgnes sügisene tüdimus max venimine. Talv on jällegi töö mõttes märkamatult mööda läinud. Kas mitte just ei olnud aastavahetus ning kas see polnud alles eile kui heiskasime sini-must-valgeid ja laulsime sõbra akna all "Eesti lippu", kui ta pidupäeva brunch'i mimosade jaoks prosecco't ostmast tulles käeluu murdis ja ei saanud koos meiega tähistada?  



 
Üks aasta. Nagu terve maailm, ei jõua ma ä-ra oo-da-ta, millal see kõik kord läbi saab. Väikesed igapäevased head uudised aitavad seniks vastu pidada. Näiteks, et viin paari tunni pärast oma vanaema tema esimest sutsakat saama. Ja et viimaks on meil ka piirangud, mis loodetavasti toimivad. Ja minitoredused sinna juurde: just sai kohv valmis, 2 x A4 ristsõna ootab lahendamist ning terve korter lõhnab hullutavalt hästi pähklimuffinite järgi.   


Martsipaniste pähklikeeksikeste valmistamine läheb kiirelt ning saad retsepti kohendada vastavalt sellele, kas soovid väiksemat kogust magusaid ampse või valmistad magustoitu varuga - terve minimuffinipannitäie jaoks tee tainast topeltkogus, mille peale võta 3 suurt muna. 


Muffinid on maitsvad nii soojalt kui ka jahtunult. Seistes muutub muffinite tekstuur tänu suurele pähklisisaldusele martsipaniseks. Gluteenivabad muffinid sobivad ka kõigile neile, kes nisuvalku oma toidulaual näha ei soovi.    





Metspähklitega minimuffinid

12 minimuffinit
  • 90 g metspähkleid
  • 60 g tuhksuhkrut
  • 35 g riisijahu
  • näpuotsatäis soola
  • näpuotsatäis küpsetuspulbrit
  • 2 väikest-keskmist mahemuna
  • 50 g keefirit
  • võid vormi määrimiseks

Vala pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning rösti 180 kraadi juures pöördõhuga 8-9 minutit, kuni pähklid on jumekad ning ahjust tuleb pähklilõhna. Et aega kokku hoida, määri samal ajal metallist muffinivormi pesad võiga, silikoonist vorme määrima ei pea. Võta pähklid ahjust, aga jäta ahi tööle. 


Vala pähklid puhtale köögikäterätile ning hõõru rätiku vahel kuumadelt pähklitelt koored lahti. Nopi pähklid koorte vahelt blenderisse ning surista jämedaks jahuks. Lisa pähklitele kuivained ning blenderda kergelt uuesti läbi - nii hoiad ühe kausi pesu ning segamisnõu ja -vaeva kokku.  Klopi munad keefiriga lahti ning sega kuivainetega. Vala tainas vormidesse ja küpseta muffineid 170 kraadi juures pöördõhuga 18-20 minutit, kuni muffinid on pealt helekuldsed.  





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar