23.3.21

Vegan apelsini-šokolaadikorvikesed


Üllatused on nii toredad. Onju! Päkapikud ja lihavõttejänes on aga nii teistkümnendad. Praegusel ajal muudab päeva põnevaks ess-emm-ess DPD kullerilt. 



Täielik toredus pingekruvimine. Vaikselt veereb tööpäev mööda, tegled oma asjadega, aga kuklas tiksuvad need kuus numbrit, mis pakiautomaati sisse toksimist ootavad, et midagi põnevat sulle vastu anda. Igal juhul, pikk jutt lühidalt, sain sõbralt megaägeda kohvikruusi. Lihtsalt niisama, sest ...sõber! On Kallis. Ja veel millise kruusi! Helen B kihvti disainiga ja täpselt sellise, mis mu köögist puudu oli. Minu pärastlõunakohv on tavaliselt ebamäärases vahepealses mahus, mis espressotassi ei mahu ja mille jaoks suur kruus jääb ...nukralt suureks. Ehk täpipealt sellist tassi oli mul vaja. Ja silm puhkab iga päev, kui see mul kasutuses on. Ja suurnurgas tuksub naeratus, et mul nii ägedad ja toredad sõbrad on, kes mind täpselt õigel ajal õigete asjadega oskavad meeles pidada. Yey! Nüüd jääb ainult loota, et ei ole kaugel ka ajad, kui saan saatjaga jälle näost-näkku kohvitada. 


Tass jäi ka siin pildile, aga korvikesi esiplaanile seades ei mõelnud ma selle peale, et oleks võinud selle rohkem fookusesse võtta. Lähedalt saab tassil olevat pilti näha kunstniku Instas siin. Max nunnukas. Šoko-apelsinikorvikeste kõrvale passib kohv sealt tassist igal juhul imehästi. 




Retsept on igati lihtne, taignaained saad minutiga kokku segada ning ka ahjukuuma ei soovi korvikesed liiga pikalt. Seejärel on vaja lihtsalt kreem kokku suristada ning enne serveerimist kogu kompotil veidi aega lasta külmkapis taheneda ja maitsestuda. Lihtne ja kiire ja vajadusel igati esinduslik-pidulik. Kui sulle ei ole tähtis, et magustoit oleks täistaimne, võid kasutada muretaignas ka sulavõid, kreemis tavalist piima ning magususe paika timmida meega. 


Soovitan selliste magustoitude puhul alati kasutada võimalikult kvaliteetset tumedat šokolaadi. Heaks mõõdupuuks on külalistele serveerimise test - kas sa oleksid valmis sama šokolaadi ka hea õhtusöögi lõpetuseks külalistele pakkuma? Ja kas naudid sama šokolaadi ka ise? Kui vastus ühele neist küsimustest on eitav, siis ära seda šokot šokolaadikreemide valmistamiseks kasuta. Pane tahvel kohe heaga tagasi riiulisse kurvemaid kapipõhja-brownie-päevi ootama. 


NB! Tainas on mõeldud korvikeste ehk tartelette'ide jaoks. Kui soovid küpsetada sama taignaga suuremat tarte'i, vali täidis, mis vajab küpsetamist ning pane põhi koos täidisega ahju. Üksi suures vormis küpsedes võib tainas mureneda ning põhja võivad tekkida lõhed. 




Šokolaadi-apelsinikorvikesed


8 x 10-cm korvikest

Gluteenivaba ja vegan muretainas tartelette'idele:
  • 170 g mandlijahu
  • 80 g riisijahu
  • 60 g tapiokijahu ehk tapiokitärklist
  • näpuotsatäis soola
  • 2 sl suhkrut
  • 3 sl sulatatud kookosõli
  • 5-6 sl vett
Šokolaadi-apelsinitäidis:
  • u 350 g ehk 1 pakk siidjat tofut
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • 0,5 dl meelepärast taimset jooki (piima alternatiivi)
  • 2-3 sl suhkrut või 3-4 sl mõnd vedelat magustajat, näiteks agaavi- või vahtrasiirupit
  • 1 apelsin

Sega kuivained omavahel, lisa õli ja vesi ning sõtku taignaks. Jaga taignapall kaheksaks ning suru vormikeste põhja ja äärtesse. Küpseta korvikesi 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 12-15 minutit, kuni põhjad on helekuldsed. Tõsta vormidest restile jahtuma.


Täidise jaoks pane mõni ruuduke šokolaadi peale riivimiseks kõrvale ja sulata ülejäänud šokolaad magustajaga vesivannil ühtlaseks. Blenderda tofu ühtlaseks. Riivi apelsinilt koor, pane veidi kaunistamiseks kõrvale ning lõika viljast kaunistamiseks kenad sektorid. Lisa apelsinikoor, taimne jook ja sulašokolaadisegu blenderisse ning surista siidiseks kreemiks. Maitse ja lisa soovi korral suhkrut või siirupit.  Jaga segu eelküpsetatud korvikeste vahel ning kaunista riivitud šokolaadi, apelsinikooreribade ja -viiludega. Hoia serveerimiseni külmkapis. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar