3.2.21

Porgandi-seesamipirukas


Kodukontori võlud. Mis kärsitu loomu puhul saavad ühel hetkel külge sildi valud. Ükskõik, kui armas vaade söögilaua slash kontorilaua slash elutoalaua äärest ka ei avane, tuleb hetk, kus on lausa karjuvat vajadust arvutiekraanilt pilku tõstes midagi muud näha. Lumi tõi veidike vaheldust, aga ju oli vint juba nii viimasel piiril, et isegi valged hanged akna taga huvitava ja uuena kaua ei tundunud.




Kuna väljas ma niikuinii neil päevil ei käi ja reisimisplaanid olen heaga kaugesse tulevikku lükanud, jääb õhuvahetusel mänguruumi alles üpris vähe. Uue aknavaate jaoks peab otsima seega lihtsalt uue lühiajalise kodu. Ja mille jaoks siis veel teistes linnades elavad õed on, kui et mitte nende diivanil crash'ida ning oma kodukontor mõneks ajaks ümber kolida? Mõeldet-teht. 


Ah, mis toredus veebruarikuine tudengilinn on! Kuigi ülikooli ajal elasin ka ise siin, ei saanud Tartu mulle kunagi päris koduks. See-eest on siin külas käia aga maailmatu vahva. Lumine ja sõbralik ja oma iseloomulikus rahulikus rütmis kulgemas. Õhtul õues jalutades tukuvad Karlova majad hangede vahel kuidagi eriti hubaselt ning Vaksali pitspuidust žedöövrid inimtühjadel tänavatel toovad oma uhkes ilus naeratuse näole. Ja päike! Ma ei näinud Tallinnas terve kuu jooksul nii palju sinist taevast kui Tartus mõne päevaga. 



Kunagine kodutrepp


Ja kui juba siinmail, tuli väike sotsiaalse distantseerumisega uisutiir ka Rae platsis ära. Ma pole maailma suurim uisufänn kunagi olnud, kuna kahjuks on suurem osa minu uisutamisi sattunud kõledatesse jäähallidesse, seostudes jääkülmade kangete (ja kindlasti vales suuruses) nüride uiskude, külmetavate näppude ning 'are we there yet' tihedate kella poole kiikamistega, et näha, kas on juba viisakas aeg uisud tagasi viia (vt ka - ujulas basseinipikkusi mõõtes kella vaatamine, kui tegelikult tahaks juba ammu saunas istuda). 


Tartu plats oli aga hoopis teine tera! Uisud olid ilusad, soojad (lisapunktid selle eest, et firma logo koosnes minu initsiaalidest) ning imekerged. Platsil polnud liiga palju rahvast, paar pätakat ning paar prod ilmselt hokimängijat, keda olekski võinud vaatama jääda. Tuulevaikne ilus talveilm, taustaks mängimas Simon & Garfunkel... Miks ometi ei ole ma sel talvel rohkem uisutanud? Meie uisutiirud lõpetas murutraktori mõõtu jäähooldusmasin, roolis ümber suudlevate tudengite kruiisimist ilmselgelt sajaga nautiv tartlane. Chill. ...Kuigi see ütleb nii mõndagi minu jäästandardite kohta, kui täpselt enne hooldust tundus mulle uisualune vägagi fain. 


Pirukaradadel soovitan oma lemmikule quiche'ipõhjale sobitada aga porgandid ja tahiini ehk seesamipasta. Need kaks sobivad imehästi kokku, tahiini õrn mõrkjas maitse tasakaalustamas porgandite magusust. Seesamiseemnetest valmistatud kreem on õlirikas ja toitev ning on asendamatu koostisosa hummuses ja baba ganoush'is. Seistes 100% seemnetest valmistatud tahiini kihistub ning naturaalne õli kerkib pinnale - seega sega tahiini alati enne kasutamist korralikult läbi. Pirukapõhjaks kasuta oma lemmikut muretainast, mida eelküpseta, et saada eriti krõbe tulemus, või õhemaks rullitud pärmi-lehttainast, mille võid ka koos täidisega ahju lükata. 




Porgandi-seesamiquiche

11 x 35 cm vorm
  • 300 g muretainast
  • 3 keskmist suuremat porgandit, puhastatult u 250 g
  • 1,5 dl rõõska koort
  • 3 väikest või 2 suurt muna
  • 100 g juustu
  • 1 kuhjaga sl tahiinit
  • soola-pipart
  • 1 sl seesamiseemneid
  • võid vormi määrimiseks

Suru muretainas võitatud koogivormi põhja ja äärtesse ning kui sul on aega, pane pooleks tunniks külmkappi tahenema. Eelküpseta põhja, soovi korral koos küpsetuspaberi ning raskusega (küpsetusoad või tavalised kuivatatud herned) 180 kraadi juures pöördõhuga 10 minutit koos raskuse + 5 minutit ilma, või 10-12 minutit ilma raskuseta, kuni tainas on pealt kuiv. 


Puhasta ja riivi porgandid, riivi juust peene riiviga. Võid kasutada ka juustude segu, näiteks pooleks Eesti juustu ning parmesani tüüpi kõva laabijuustu. Vispelda koor munade ja tahiiniga ühtlaseks, maitsesta soola-pipraga. Sega porgandid 4/5 riivjuustu ning seejärel munaseguga. Vala täidis põhjale, puista peale ülejäänud juust ja seesamiseemned ning küpseta samal temperatuuril 30 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pirukas pealt jumekas. 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar