Mul oli täielik kümme kümnest nädalavahetus. Täpselt õiges koguses õigeid inimesi, kõrvale tasakaaluks ohtralt kvaliteetaega ainult iseenda mõtetega. Sinna juurde kevad ja päike. Paar head jooksutiiru. Aiahooaja avamine rosmariinitaime istutamisega (G&T'de jäänuk).
Ja küpsetamist.
Mõnus.
Suutsin mõned päevad tagasi oma rattal rehvi (khm, jälle) katki teha (siinkohal tervitan Paljassaare radadel pudeleid lõhkunud jorsse!) ning lükkasin täna oma ustava transpordivahendi käe kõrval Vene tänavale City Bike'i. Muide! Nii soovitan seda kohta, juba aastaid käin kõiki oma rattaparandusi just seal tegemas - kuigi mu kodust üle tee on ka rattapood - ja pole kunagi pidanud pettuma. Ägedad inimesed teevad südamega asja. Täna toimetati seal eriti kiiretel tuuridel. Ma ei olnud varem sellele mõelnud, aga tundub, et päris mitmed toidukullerid laenutavad oma töötransat, mitte ei tiiruta omaenda kaherattalistega linna peal ringi? Kullerijärksile lisaks hea ilm + kinnised kultuuriasutused ehk rattalaenutuses elu kees.
Tegelikult olingi lootnud, et parandusega läheb natuke aega, mitte nii nagu viimane kord "kümpa pärast on valmis," ning olin lootusrikkalt ka raamatu kotti visanud. Läks täppi. Leidsin päikesesooja nurgakese Hella pargis, kus ma pole hirmus kaua käinud (tervitan nullindate mina ja tollast pealinna ööelu), lugesin raamatut, vahepeal vahtisin inimesi, lugesin veel, veidi võib-olla kuulasin vastaspingi kohtingudialoogi pealt (tundus, et on esimene deit. Ja tundus, et ei ole viimane deit). Nii rahulik ja õige ja pühapäevane.
Mõeldes kõikvõimalike toitumiseelistuste peale, siis kasutades gluteenivaba märgistusega kaerajahu või jahvatades seda ise gluteenita kaerahelvestest saad gluteenivaba koogi. Kooki on kerge ka laktoosivabalt valmistada, kui haarad tavalise või asemel poeriiulilt laktoosivaba või ja kontrollid üle, kas sul on ikka laktoosivaba šoks.
Lihtne gluteenivaba šokolaadikook
24-cm vorm
- 200 g toasooja võid
- 150 g suhkrut
- 200 g tumedat šokolaadi
- 5 muna
- 70 g mandlijahu
- 100 g täistera kaerajahu
- 1/3 tl soola
- serveerimiseks värskeid marju
Eralda munakollased -valgetest ja sulata šokolaad vesivannil. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks, lisa munakollased ja vahusta uuesti läbi. Sega juurde mandli- ja kaerajahu ning viimasena sulašokolaad. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ning sega kolmes osas taignasse.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse 24-cm vormi ja küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 30-35 minutit, kuni kook on kerkinud ja veidi pealt murenenud. Jahtudes vajub kook pealt ühtlaseks. Kook jääb keskelt niiske, kuid taheneb jahtudes. Serveeri veidi või täielikult jahtunud kooki marjade ja soovi korral jogurti, vanillijäätise või -kastmega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar