18.4.21

Gluteenivaba lihtne šokolaadikook


Mul oli täielik kümme kümnest nädalavahetus. Täpselt õiges koguses õigeid inimesi, kõrvale tasakaaluks ohtralt kvaliteetaega ainult iseenda mõtetega. Sinna juurde kevad ja päike. Paar head jooksutiiru. Aiahooaja avamine rosmariinitaime istutamisega (G&T'de jäänuk). 
Ja küpsetamist. 
Mõnus.


Gluteenivaba šokolaadikook


Suutsin mõned päevad tagasi oma rattal rehvi (khm, jälle) katki teha (siinkohal tervitan Paljassaare radadel pudeleid lõhkunud jorsse!) ning lükkasin täna oma ustava transpordivahendi käe kõrval Vene tänavale City Bike'i. Muide! Nii soovitan seda kohta, juba aastaid käin kõiki oma rattaparandusi just seal tegemas - kuigi mu kodust üle tee on ka rattapood - ja pole kunagi pidanud pettuma. Ägedad inimesed teevad südamega asja. Täna toimetati seal eriti kiiretel tuuridel. Ma ei olnud varem sellele mõelnud, aga tundub, et päris mitmed toidukullerid laenutavad oma töötransat, mitte ei tiiruta omaenda kaherattalistega linna peal ringi? Kullerijärksile lisaks hea ilm + kinnised kultuuriasutused ehk rattalaenutuses elu kees. 


Tegelikult olingi lootnud, et parandusega läheb natuke aega, mitte nii nagu viimane kord "kümpa pärast on valmis," ning olin lootusrikkalt ka raamatu kotti visanud. Läks täppi. Leidsin päikesesooja nurgakese Hella pargis, kus ma pole hirmus kaua käinud (tervitan nullindate mina ja tollast pealinna ööelu), lugesin raamatut, vahepeal vahtisin inimesi, lugesin veel, veidi võib-olla kuulasin vastaspingi kohtingudialoogi pealt (tundus, et on esimene deit. Ja tundus, et ei ole viimane deit). Nii rahulik ja õige ja pühapäevane.  


Gluteenivaba šokolaadikook


Nii nagu klassikaline kohupiima- või juustukook on alatine kindla peale minek, on hea, kui sarnane baasretsept  on varrukast võtta ka šokolaadikoogi jaoks. Need kõik on lihtsad koogid, mis tavaliselt ei nõua liigset ettevalmistust ega pikka poenimekirja. Need maitsevad pea kõigile ja on üldiselt ka suhteliselt transakindlad. Vastavalt olukorrale ja hooajale saab neile kõikvõimalikke lisandeid juurde sobitada, timmides vajadusel kook pidulikuks (kaunista makroonide, marjade, söödavate lillede ja šokolaadist lehekestega), argiseks (kärab ka niisama, ei?), suviseks (marjad!) või sügiseseks (paku juurde karamelliseid ahjuõunu). Šokolaadikookide puhul ei saa mööda panna, kui lisad midagi vanillist - kas jätsi või kastet - ning värskeid marju. Kui küpsetad suuremale seltskonnale ja pole kindel, kas kooki kõigile jätkub, on hea nipp varuda kõrvale ohtralt jäätist ning serveerida õhemaid viile koos eriti helde käega tõmmatud jäätisepallidega. Võit-võit või kuidas see käibki. 


Mõeldes kõikvõimalike toitumiseelistuste peale, siis kasutades gluteenivaba märgistusega kaerajahu või jahvatades seda ise gluteenita kaerahelvestest saad gluteenivaba koogi. Kooki on kerge ka laktoosivabalt valmistada, kui haarad tavalise või asemel poeriiulilt laktoosivaba või ja kontrollid üle, kas sul on ikka laktoosivaba šoks. 


Kook on parim, kui on saanud veidi jahtuda ja taheneda ning on mahlane ka järgmisel päeval. 



Gluteenivaba šokolaadikook

Lihtne gluteenivaba šokolaadikook

24-cm vorm

  • 200 g toasooja võid
  • 150 g suhkrut
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 5 muna
  • 70 g mandlijahu
  • 100 g täistera kaerajahu
  • 1/3 tl soola
  • serveerimiseks värskeid marju

Eralda munakollased -valgetest ja sulata šokolaad vesivannil. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks, lisa munakollased ja vahusta uuesti läbi. Sega juurde mandli- ja kaerajahu ning viimasena sulašokolaad. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ning sega kolmes osas taignasse. 


Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse 24-cm vormi ja küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 30-35 minutit, kuni kook on kerkinud ja veidi pealt murenenud. Jahtudes vajub kook pealt ühtlaseks. Kook jääb keskelt niiske, kuid taheneb jahtudes. Serveeri veidi või täielikult jahtunud kooki marjade ja soovi korral jogurti, vanillijäätise või -kastmega. 


Lihtne gluteenivaba šokolaadikook maasikatega

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar