19.5.21

Klaasimagustoit rabarberi, kohupiima ja tahiiniga


Kreisi, kui suure erinevuse ainult 160 kilomeetrit pluss veidi meretuult vs keskmaaõhku kasvuspurdile võivad teha. Kui Tallinnas sai alles väikestele rabarberinupsudele loori peale panna, siis Tartumaal vohab aianurkades juba rabarberimets, varred poole randme jämedused ning kõrgudes poolde reide. Aga ei kurda absoluutselt! Seda kiiremini saab ka alates eelmise rabarberihooaja lõpust kogunenud retseptiideid realiseerima hakata. 


Klaasimagustoit rabarberi ja kohupiimaga


Tahiinit ehk seesamipastat kulub minu köögis järjest rohkem ning olen seda väikese purgi asemel suures pea kiloses potsikus hakanud ostma. Kusjuures mul võttis omajagu aega, kuni mulle tahiini üldse maitsema hakkas. Purustatud seesami spetsiifiline õline ning mõrjkas maitse võib alguses võõras tunduda, kuid soovitan sel juhul seda mitte päris lusikaga purgist süüa, vaid lasta tal end (imeliselt!) toitudes tõestada. Ning nii nagu kõiki pähklitest-seemnetest tehtud pastasid sobib tahiini imehästi lisaks soolastele toitudele ka magusroogadesse. Tundub kahtlane? Üldsegi mitte! Kes meist siis halvaad ei oleks maitsnud! Seesamihalvaa valmibki põhimõtteliselt ju tahiinist ning kas suhkrust või meest. Magustoitudes tahiinit kasutades soovitan sellele lisaks suhkrule või mõnele muule magustajale (mesi, agaavisiirup jms) alati ka terake soola lisada, mis kreemi mõrkjasmahedad maitsenüansid veelgi paremini esile tõstavad. 


Tahiinit valmistatakse nii kooritud kui ka koorimata seesamiseemnetest, aga ka idandatud, tooretest, röstitud seemnetest, mustadest seesamiseemnetest ...ja see nimekiri läheb edasi. Kõigil neil tahiinidel on oma iseloomulik maitse ja tekstuur, meie lettidelt leiab aga kõige rohkem kooritud seesamiseenetest varianti. Värvilt on see heledam ning mahedama maitsega kui enamik teisi variante. NB! Osta kindlasti ainult sellist tahiinit, mis on valmistatud 100% seesamiseemnetest ning sega pasta enne kasutamist korralikult läbi. Seistes tekib tahiinile seemnete suurest õlikogusest tulenev naturaalne õlikiht. 


Kui seesam on magustoidus sees, siis sobib seda ka hästi kaunistamiseks kasutada. Eriti efektsed jäävad valgel kohupiimal lisaks valgetele mustad seesamiseemned. Neid leiab näiteks Umamist


Flashback tuli nende mustade seemnetega. Kunagi Tokyos olen musta seesami jäätist reisikaaslase vahvlikoonust ampsanud, aga mäletan, et fänni minust ei saanud. Jaapanis jäin magusaletis üldse keskmiselt nõutuks, ei võlunud mind nende mochi'd ega kõikvõimalikud keemiakommid ega tapiokijoogid, siirupiga üle kallatud jamsijää (maitses nagu kartul siirupis) jms. 


Ja sellelt noodilt on eriti meeldiv tulla tagasi meie maailma maitsvasse magustoidumaailma, kus ruulivad kohupiim ja rabarber!    


Klaasimagustoit rabarberi ja kohupiimaga



Klaasimagustoit rabarberi, kohupiima ja tahiiniga

4 tk
  • 200 g rabarberit
  • 150 g vaarikaid
  • 1 tl vanilliessentsi
  • 500 g maitsestamata kohupiimapastat
  • 5 sl vedelat mett, vahtra- või agaavisiirupit
  • 2 sl tahiinit ehk seesamipastat
  • näpuotsatäis soola
  • Kaunistamiseks seesamiseemneid, külmkuivatatud vaarikaid

Blenderda vaarikad ja rabarber ühtlaseks püreeks, jättes mõne vaarika soovi korral ka kaunistamiseks. Noori rabarberivarsi ei pea koorima. Kasuta põhjas olevate teradega blenderit või kannmikserit, mitte saumikserit, mis ei ole rabarberikiude purustamiseks piisavalt võimas. Sega püree juurde vanilliessents ja 2 sl mett või siirupit. Sega 2 sl mett või siirupit ka kohupiimaga ning ülejäänud 1 sl tahiiniga. Lisa seesamipastale ka näpuotsatäis soola.


Tõsta rabarberi-vaarikapüree kihiti kohupiima- ja tahiinikreemiga nelja magustoidupokaali või klaasi, kaunista seesamiseemnete ning külmkuivatatud ja/või värskete vaarikatega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar