8.5.21

Martsipanisel põhjal rabarberikook

Karulauk tegi kodumaise värske kraami hooaja lahti, rabarber tihedalt järel. Hetkel veel küll kukesammul, kuid visalt. Ma arvan, et kohe kui esimesed sihvakad rabarberivarred on nina mullast välja pistnud ning nii juba paarkümmend senti pikkust visanud, võiks esimesed rabarberikoogid ahju visata, kissellid keeta ja nostalgialainel varsi suhkrusse kasta (su hambaarst ja MyFiti personaaltreener ei pea sellest kunagi teada saama). 


Martsipaniga rabarberikook


On ju teada, et varsti on hetkel veel pisikesest õrnast taimest kasvanud korralik džungel ning päris kõiki rabarberivarsi niikuinii ei jõua värskelt ära süüa, enne kui need üle kasvavad. Seega ei tuleks neid esimesi kleenukesi värskusest pakatavaid võrseid mingiks hilisemaks ajaks hoida vaid kohe nautima hakata.


Kohupiima-rabarberikook


Martsipan ja rabarber sobivad imeliselt omavahel kokku. Sel korral ei ole martsipani lisatud koogi kattesse, vaid hoopis muredasse taignapõhja. 

Paar nõuannet koogi valmistamiseks:
  • Võimalusel osta vähemalt 50% mandlisisaldusega martsipani, mitte sellist, kus mandlisisaldus jääb kahega algavasse numbrisse. 
  • Martsipani on kergem riivida, kui hoiad seda eelnevalt sügavkülmas. 
  • Kasuta koogis kandilises pakendis ricotta't, mitte ricotta-kreemi.
  • Lase koogil enne söömist korralikult jahtuda. 

Kuigi kook on kodune ning lihtne, sobib seda igati esinduslikult ka emadepäevaks serveerida. Juba homme! Ongi! Maailma parimate inimeste ehk emade päev! Vahvat tähistamist koos kallitega. <3


Gluteenivaba rabarberikook


Martsipanisel põhjal rabarberikook

26-cm vorm

Martsipanine gluteenivaba muretainas:
  • 85 g võid
  • 170 g kaerajahu
  • 0,5 tl soola
  • 100 g mandlimartsipani
  • 1 muna
Täidis:
  • 100 g hapukoort
  • 600 g ricotta't
  • 3 muna
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 120 g suhkrut
  • 1 sl tärklist
  • 1 laim
  • 400 g rabarberit
  • väike peotäis mandlilaaste

Blenderda külmad võitükid jahu ja soolaga ühtlaseks puruks, lisa riivitud martsipan ja muna ning sõtku taignaks. Suru tainas ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi põhja, täksi kahvliga auguliseks ning pane külmkappi pooleks tunniks tahenema. Küpseta põhja 180 kraadi juures pöördõhuga 15 minutit, kuni põhi on helekuldne.


Klopi hapukoor ricotta, munade, vanilli, suhkru ja sõelutud tärklisega ühtlaseks. Lisa laimi riivitud koor ja mahl ning vala kreem põhjale. Puista peale hakitud rabarber ja mandlilaastud ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 45-50 minutit, kuni täidis on tahenenud, kuid keskelt võdiseb veel veidi. Rabarber ajab küpsedes mahla välja, kuid see imendub jahtudes täidisesse, muutes selle veelgi mahlasemaks, nii et ole kannatlik ning lase koogil enne söömist korralikult maha jahtuda. 



Martsipaniga gluteenivaba rabarberikook

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar