5.5.21

Vegan karulaugupesto


Blenderiga kastmeid ja emulsioone valmistades jagunevad oliiviõli kasutajad kahte leeri - osad on veendunud, et blenderiga töödeldes muutub oliiviõli kibedaks, osad mikserdavad aga kõik suure hurraaga läbi. Ja siis veel see suur sinna otsa, et millist oliiviõli siis päriselt üldse tasub osta? Kõige kallimat? Kõige ilusamas pudelis? Toodud otse mõnest casa'st, kust Vahemeri kivaga visata on?


Vegan karulaugupesto

Disclaimer, et oliiviõlide võrdlemiseni ma sel korral ei jõua. Aga kaks sõna blenderdamisest:


Majoneesi tehes olen ma ise oliiviõli kasutades alt läinud ning pärast seda üht aastatetagust õnnetut korda (täielik läbikukkumine, mäletan, et külalised pidid kohe jõudma ja jooksin kiirkorras poodi Hellmann'si järele) ei ole ma rohkem oliiviõliga kodus majoneesi teinud. Sealt läks oliiviõli + blenderi kombo vältimine sujuvalt minu koduköögis ka pesto valmistamisele üle. Kuigi minu maailmas peab heas pestos oliiviõli maitset tunda olema - muidu on reaalselt tunne, et oled petta saanud, onju? - siis majoneesijuhtumi järel ei tõusnud mu käsi pikalt oliiviõli otse blenderiteradele valama. Mõnda aega kasutasin kuldset keskteed, blenderdades alguses pestot vähese neutraalse maitsega õliga ning kui segu juba enam-vähem hakitud sai lisasin käsitsi heldelt oliiviõli juurde. Ühelauselisest loogikast kiiresti pöörlevad blenderiterad lõhuvad molekulitasandil midagi oliiviõlis ära, mis õli kibedaks muudab tundus selgituseks piisavat. Seda enam, et pesto traditsiooniliselt oliiviõliga valmistamine ei läinud sellega vastuollu - pesto alla genovese klassikaline valmistusviis käib ju uhmriga.


Eelmisel suvel, kui basiilikut oli võsana võtta juhtusin jälle pestot tegema, valades blenderikannu ainult eeeriti head oliiviõli (ma olen tänu headele sõpradele õnnelikus õlitiimis 'Vahemeri kivaga visata casa'st toodud') ning tadaa! ei mingit kibedust! Ainult kvaliteetse oliiviõli mahe, kergelt happeline ja puuviljane maitse. Igati idekas. Nii et lugesin teema kohta veidi lähemalt ja (ootuspäraselt) tuleb välja, et tegu ei ole teps lihtsa jah-ei küsimusega. Kel huvi tekkis, soovitan lugeda seda artiklit. Tl;dr laias laastus võib soovitada, et valmista aga julgelt blendris oliiviõliga pestot edasi, aga majonees surista kokku näiteks rapsi- või päevalilleõliga. Siiski tuleks mainida, et kuna oliiviõlid ja maitsemeeled on erinevad, siis kõige kindlam on ise oma õlidega retseptid järgi proovida. Mis ühele võib kibedana tunduda võib teisele just meeldida. 


Ning kui päris turvalist teed tahad minna (ja käelihaseid treenida), siis otsi pesto jaoks välja uhmer ning majoneesi ja muude emulsioonide jaoks välja vispel. 


Karulaugupesto vegan


Kuna meil õues on kalendrikuupäevast hoolimata ikka veel varakevad ning ilmateatest käib korrapäraselt läbi sõna rahe, kestab veel ka karulauguaeg. Ma olen totaalne karulaugufänn - või noh, kõikide laukude fänn - ja võiksin süüa karulauku karulauguga karulaugukastmes lõunaks ja õhtuks vist igal kevadpäeval. Kuna toorelt on karulauk kõige maitsvam ja kasulikum ja kõikse parema lauguvungiga, siis peamiselt teengi karulaugust pestot ja uhan siis seda kõikvõimalikesse roogadesse. Paar megahead kombot on näiteks:
  • Kolmevärviline kinoa + edamame oad + tofu + karulaugupesto
  • Pasta + lehtkapsas + kirsstomatid + karulaugupesto + serveerides peale mõnd maitsekat juustu, nt parmesani või Valio Fortet ja oliiviõli
  • 1:1 hapukoor + karulaugupesto <- sobib absoluutselt igale poole (jah, olen eestlane)
  • ning kõht-on-megatühi-aga-toit-alles-valmib kiireks ampsuks võta juustuviil ā Eesti juust, määri sellele lusikatäis karulaugupestot, keera rulli ja snäki. Võid mind hiljem tänada. 

Lisaks klassikalisemale karulaugupestole, kuhu lisan juustu, teen vahel täistaimset pestot. Mis maitseb samuti igati ideaalselt! Pestos võid päevalilleseemnete asemel kasutada ka näiteks mandleid, india pähkleid või pooleks päevalille- ja kõrvitsaseemneid. Kel rahakott lubab ja kui leiad värskeid piinia- ehk seedermänniseemneid, siis sobivad pestosse hästi ka need. 


Sool lisa pestole alati viimasena, sest nii juust kui ka taimses variandis kasutatav maitsepärm lisavad soolakust. Retsept on 100 g karulaugu kohta ning sellest saad väikese purgi pestot. Hea saagi korral kahe-kolmekordista kogused.


Karulaugupesto

Vegan karulaugupesto

  • 100 g karulauku
  • 40 g päevalilleseemneid
  • 50-70 g kvaliteetset külmpressi oliiviõli
  • 0,5-1 tl soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • 15 g ehk u 3 sl maitsepärmi 


Pese ja kuivata karulaugulehed, mõõda koos päevalilleseemnete ja 50 g oliiviõliga blenderisse. Surista kas täiesti püreeks või jättes pesto soovi korral veidi tükiliseks. Lisa soovi korral oliiiviõli, kuni saad meelepärase konsistentsi. Pildil olev tihkema tekstuuriga pesto on tehtud 50 g õliga. Lisa maitsepärm ja mõned keerud musta pipart, surista korraks uuesti läbi ja timmi viimasena maitse soolaga paika. 


Naudi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar