25.5.21

Kodujuustuvahu & rabarberiga Brita kook


Pikka lugemist täna ei ole, minge parem kohe korjake aianurgast rabarberit, võtke sügavkülmast viimane karp eelmise suve vaarikaid ja otsige mikser välja. Kevadsuvine Brita kook ootab tegemist!  


Brita kook


Üks klassikalisi kevadisi maitsekombosid on rabarber + maasikas, kuid hapukad rabarberivarred sobivad imehästi kokku ka teiste marjadega. Näiteks vaarikatega!  


Kui rabarberihooaeg saab läbi, valmista Brita kooki kõikvõimalike teiste suviste marjadega, eesotsas muidugi maasikatega. Klassikalises Britas käib kihtide vahel vahukoor, kuid tihti mahendatakse kooki ning lisatakse täidisesse ka kohupiima. Mulle meeldib väga kõikvõimalikes magustoitudes kohupiima asemel kasutada hoopis õrnalt soolakat kodujuustu. I-me-hea. 


Brita kook



Kodujuustuvahu ja rabarberiga Brita kook

Pool ahjuplaaditäit
12-le 

Koogipõhi:
  • 150 g toasooja võid
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 3 L-suuruses munakollast
  • 1 terve L-suuruses muna
  • 150 g nisujahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 1 dl piima
Beseekiht:
  • 3 L-suuruses munavalget
  • 120 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • väike peotäis mandlilaaste
Täidis:
  • 400 g Alma klassikalist 5% kodujuustu
  • 2 dl 35% rõõska koort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 4-5 sl suhkrut
  • 200 g vaarikaid + kaunistamiseks
Röstrabarber:
  • 300 g rabarberit
  • 1 tl vanillisuhkrut 

Kuumuta ahi pöördõhuga 180 kraadini. Haki rabarber, vala küpsetusvormi, näiteks klaasist pirukavormi, puista peale vanillisuhkur ning rösti rabarberit umbes 20-25 minutit, kuni valmistad ette koogipõhja. 


Vahusta toasoe või suhkrutega heledaks, klopi eraldi kausis lahti munakollased ja muna ning lisa seda jaokaupa võivahtu, samal ajal edasi vahustades. Sega jahu küpsetuspulbriga ning lisa see koos piimaga taignasse. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võid küpsetuspaberi ka kergelt võiga üle määrida, nii saad koogipõhja paremini paberilt kätte. 


Vahusta munavalgeid näpuotsatäie soolaga algul aeglasemal kiirusel ning kui muna on vahtu minemas, siis järjest kiirust lisades. Lisa vahustamise ajal kolmes jaos suhkur ning vahusta, kuni saad tugeva besee. Määri vaht koogipõhjale, puista peale mandlilaastud ning küpseta 175 kraadi juures ilma pöördõhuta ahju madalamal siinil 30 minutit, kuni koogipõhi on küps. Lase jahtuda ja lõika kaheks. 


Püreesta kodujuust, vahusta koor vanillisuhkruga ning sega kõik ühtlaseks õhuliseks kreemiks, timmides suhkrukoguse just endale parajaks. Määri kreem ühele koogipõhjale, tõsta peale röstrabarber ja vaarikad ning aseta peale teine koogipõhi. Võid Britat serveerida ka kohe, kuid kook on parim, kui saab mõne tunni või üleöö külmkapis maitsestuda. 


Brita kook rabarberiga



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar