29.7.21

Sõstardega lehttaignakook ehk vale-Napoleon


Kel marjapõõsad kõrbesuvest puutumata on ning sõstraid tarjade küljes jagub, soovitan hapukad marjad lihtsa Napoleoni ainetel valmiva koogi vahele pista. Krõbedad taignakihid ning vanilline kreem sobivad punaste sõstardega imehästi! 


Vale-napoleonikook

Valmista kooki kas ühe suurema või individuaalsete koogikestena - nii jääb pudiseva lehttaigna lauas lõikamine ära ning saad kiiremini-kergemalt kooki serveerida. 


Eriti krõbedad ning õhukesed taignalehed saad, kui küpsetad neid kahe ahjuplaadi vahel. Soovitan kooki teha klassikalise lehttaigna, mitte pärmi-lehttaignaga, kuid kui muud ei ole, sobib ka viimane. Sel juhul kasuta kindlasti kahe plaadi vahel küpsetamist, et tainas liiga kõrgeks ei kerkiks ja kooki pärast keeruline kokku laduda ei oleks. Kui soovid rohkem ning madalamaid kooke, valmista koogikesed kolme taignakihiga.


Sõstardega lehttaignakook ehk vale-Napoleon

8 koogikest 

  • 400 g lehttainast + veidi jahu rullimiseks
  • 1 kotike Ekströmsi vanillikastet 
  • 200 ml piima
  • 300 g maitsestamata toorjuustu
  • 1,5 dl 35% rõõska koort
  • 3-4 sl tuhksuhkrut
  • 3 dl punaseid sõstraid

Sulata lehttainas pakil oleva juhise järgi. Rulli taignaplaadid õhemaks, nii et saad igast ruudu (eeldades, et pakis on 4 ristkülikukujulist taignaplaati). Jäta tainas kas neljaks ruuduks, kui valmistad ühe suurema koogi, või lõika iga ruut pooleks ning seejärel neljaks, nii et saad igast taignaplaadist 8 väikest ristkülikut. 


Lao taignaplaadid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, täksi kahvliga auguliseks ning aseta peale teine küpsetuspaber ning ahjuplaat, nii et taigen jääb tihedalt kahe plaadi vahele. Kui sul on köögis ainult 2 ahjuplaati, küpseta plaadid valmis kahes jaos. Küpseta taignaruute 200 kraadi juures pöördõhuga 20 minutit, eemalda peamine plaat ning küpseta veel u 5 minutit, kuni põhjad on helekuldsed. Täpne küpsetusaeg sõltub taigna paksusest, nii et jälgi küpsemist hoolsalt. Lõika taignaääri vajadusel sirgemaks ning jäta saadud puru kaunistamiseks alles. Jäta jahtuma.


Vahusta vanillikastmepulber külma piimaga ühtlaseks kreemiks. Mikserda toorjuust alustuseks 3 sl sõelutud tuhksuhkruga läbi ning vahusta koor. Klopi vanillikreem toorjuustuga läbi, lisa ka vahukoor ning maitse - kui soovid magusamat kreemi, lisa suhkrut.


Puhasta sõstrad ning lao koogikesed kokku - taignalehed vaheldumis kreemiga ning lisades ühele kreemikihile ka punaseid sõstraid. Kaunista kook varem kõrvale pandud puru ning sõstardega, hoia serveerimiseni külmkapis. 


Lehttaignakook sõstardega

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar