Kas oled kunagi siiditofust kooki teinud? Siin üks hõrk ning siidise tekstuuriga šokolaadikook, mida on lihtne valmistada ning mis ahjukuuma ei vaja. Kõige raskem osa selle koogi tegemise juures on ootamine, kuniks ta külmkapis mõned tunnid või üle öö maitsestub ja taheneb. Kook talub hästi ka transporti ning on hea valik külla kaasa võtmiseks, eriti kui soovid koogi päevakese või kaks ette teha.
Siiditofut otsi poest nime silken tofu järgi. Sellise tofu tekstuur on vetruvam ning tarretisele sarnasem kui kõva tofu puhul ning blenderdades saab sellest ühtlase kreemi. Muide, kuna põhja ning täidise võid blenderis üksteise järel valmis suristada, siis tekib musti nõusid seda kooki valmistades vähe. Võit!
Kook sarnaneb tekstuurilt rammusale toorjuustukoogile, kuid on kõhule kergem seedida ning boonusena ka esinduslikult valgurikas. Ja loomulikult ka esinduslikult šokolaadine ja tummine. Kusjuures, täidisele suhkrut lisada ei olegi vaja, vaid šokolaadi enda magususest piisab täiesti. Ehk olenevalt kasutatavast šokolaadist võid lausa lisatud suhkruta koogi saada!
Nagu tummiste šokolaadikookidega ikka, siis piisab juba väiksemast lõigust, et magusaisu rahuldada, ehk koogist jagub ka seltskonnale kenasti. Siiditofu + šokolaadi kombo on siin lisamaitse saanud apelsinist, kuid võid lisada omale meelepäraseid maitseid, alates kohvist kuni värskete marjadeni. Põhja kakaone datli-pähkli-kaerasegu sobib imehästi ka toitainerikaste trühvlikommide valmistamiseks - surista aga segu valmis, veereta pallikesteks ning lase veidi jahedas taheneda. Soovi korral võid kommid ka šokolaadiga katta.
Nipid! Parima koogi jaoks...
- Kasuta maheapelsini ning pese apelsini söögisooda ning sooja veega, et eemaldada koorel olevate võimalike väetiste ning taimekaitsevahendite jäägid.
- Kasuta kvaliteetset šokolaadi. Sellist, millega sa ka niisama maiustaksid.
Kui sul ei ole kodus...
- Kaerahelbeid - kasuta täistera kaerajahu või erinevaid, näiteks mitmevilja kiirpudruhelbeid.
- Kookosõli - kasuta võid, kui sinu jaoks pole oluline, et kook oleks taimne.
- Apelsini - jäta riivitud apelsinikoor ning apelsinimahla välja ning lisa täidisesse 0,5 dl meelepärast taimset jooki või piima, kui sinu jaoks pole oluline, et kook oleks taimne.
Tuuni kooki!
- Kasuta apelsini asemel täidises marju. Vala koogipõhjale 1/3 täidisest, puista sellele 1,5-2 peotäit värskeid marju ning kata ülejäänud täidisega. Kaunista samade marjadega, mida täidises kasutad.
- Kaunista kook meelepäraste pähklite või põhjasegust veeretatud trühvlitega.
- Valmista koogi asemel pokaalimagustoite. Jaga täidis magustoidupokaalide vahel, veereta põhjasegust trühvlid ning serveeri kreemi marjade ja trühvlitega. Intensiivselt šokolaadise kreemiga sobib hästi ka törtsuke maitsestamata jogurtit.
- Puista põhjale enne täidise peale valamist peotäis puhastatud granaatõunaseemneid, mis lisavad hapukust ja värskust.
- Maitsesta täidis kohviga. Lisa täidisele 0,5 dl espressot või kanget kofeiinivaba kohvi.
- Serveeri kooki värskete marjade, püreestatud marjade või toormoosiga ning lisa ka törts vahustatud (taimset) koort või maitsestamata (taimset) jogurtit.
Šokolaadi-apelsini siiditofu kook
20-24-cm vorm
Põhi
- 120 g datleid - leota 5 min kuumas vees
- 110 g mandlijahu
- 110 g kaerahelbeid
- näpuotsatäis soola
- 25 g ehk 2 kuhjaga sl kakaopulbrit
- 25 g kookosõli
- 650 g siiditofut
- 250 g tumedat šokolaadi
- 1 apelsini riivitud koor
- 0,5 dl ehk umbes veerandi apelsini mahl
Kaunistamiseks
- Apelsini, kuivatatud apelsini, pähkleid, põhjasegust veeretatud trühvleid...
Valmista kooki nii
1. Vala datlitele keev vesi ning leota neid 5 minutit.
2. Nõruta datlid, sulata kookosõli ning blendera kõik põhjaained omavahel läbi.
3. Suru segu koogivormi põhja ning äärtesse. Väiksema vormi korral võib mõni sl segu üle jääda. Veereta sellest trühvlipallikesed ning maiusta tervislike ampsudega niisama või kaunista neid hiljem koogi kaunistamisel.
4. Sulata šokolaad ning blendera siiditofu, apelsinilt riivitud koore ning värskelt pressitud apelsinimahlaga ühtlaseks kreemiks. Vala põhjale ning lase mõned tunnid, võimalusel üle öö külmkapis seista. Kaunista meelepäraselt.
Hei, hea lugeja! Kui teed kodus retsepti järgi ja jagad pilti Instagramis, lisa ka #jazzinokitchen - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar