29.1.23

Šokolaadi-apelsini siiditofu kook


Kas oled kunagi siiditofust kooki teinud? Siin üks hõrk ning siidise tekstuuriga šokolaadikook, mida on lihtne valmistada ning mis ahjukuuma ei vaja. Kõige raskem osa selle koogi tegemise juures on ootamine, kuniks ta külmkapis mõned tunnid või üle öö maitsestub ja taheneb. Kook talub hästi ka transporti ning on hea valik külla kaasa võtmiseks, eriti kui soovid koogi päevakese või kaks ette teha. 


Siiditofu kook



Siiditofut otsi poest nime silken tofu järgi. Sellise tofu tekstuur on vetruvam ning tarretisele sarnasem kui kõva tofu puhul ning blenderdades saab sellest ühtlase kreemi. Muide, kuna põhja ning täidise võid blenderis üksteise järel valmis suristada, siis tekib musti nõusid seda kooki valmistades vähe. Võit!


Kook sarnaneb tekstuurilt rammusale toorjuustukoogile, kuid on kõhule kergem seedida ning boonusena ka esinduslikult valgurikas. Ja loomulikult ka esinduslikult šokolaadine ja tummine. Kusjuures, täidisele suhkrut lisada ei olegi vaja, vaid šokolaadi enda magususest piisab täiesti. Ehk olenevalt kasutatavast šokolaadist võid lausa lisatud suhkruta koogi saada!  


Nagu tummiste šokolaadikookidega ikka, siis piisab juba väiksemast lõigust, et magusaisu rahuldada, ehk koogist jagub ka seltskonnale kenasti. Siiditofu + šokolaadi kombo on siin lisamaitse saanud apelsinist, kuid võid lisada omale meelepäraseid maitseid, alates kohvist kuni värskete marjadeni. Põhja kakaone datli-pähkli-kaerasegu sobib imehästi ka toitainerikaste trühvlikommide valmistamiseks - surista aga segu valmis, veereta pallikesteks ning lase veidi jahedas taheneda. Soovi korral võid kommid ka šokolaadiga katta. 


Nipid! Parima koogi jaoks... 
  • Kasuta maheapelsini ning pese apelsini söögisooda ning sooja veega, et eemaldada koorel olevate võimalike väetiste ning taimekaitsevahendite jäägid. 
  • Kasuta kvaliteetset šokolaadi. Sellist, millega sa ka niisama maiustaksid. 

Kui sul ei ole kodus...
  • Kaerahelbeid - kasuta täistera kaerajahu või erinevaid, näiteks mitmevilja kiirpudruhelbeid. 
  • Kookosõli - kasuta võid, kui sinu jaoks pole oluline, et kook oleks taimne.
  • Apelsini - jäta riivitud apelsinikoor ning apelsinimahla välja ning lisa täidisesse 0,5 dl meelepärast taimset jooki või piima, kui sinu jaoks pole oluline, et kook oleks taimne. 

Tuuni kooki!
  • Kasuta apelsini asemel täidises marju. Vala koogipõhjale 1,5-2 peotäit värskeid marju ning kata kreemiga, kus apelsinimahl asenda meelepärase taimse joogiga. Kaunista samade marjadega. 
  • Valmista koogi asemel pokaalimagustoite. Jaga täidis magustoidupokaalide vahel, veereta põhjasegust trühvlid ning serveeri kreemi marjade ja trühvlitega. Intensiivselt šokolaadise kreemiga sobib hästi ka törtsuke maitsestamata jogurtit. 
  • Valmista täidis apelsinimahla asemel taimse joogiga, puista põhjale enne täidise peale valamist paar peotäit puhastatud granaatõunaseemneid, et lisavad hapukust ja värskust. Kaunista samuti granaatõunaseemnetega.
  • Maitsesta täidis kohviga. Lisa täidisele apelsinimahla asemel 0,5 dl espressot või kanget kofeiinivaba kohvi.
  • Serveeri kooki värskete marjade, püreestatud marjade või toormoosiga ning lisa ka törts vahustatud (taimset) koort või maitsestamata (taimset) jogurtit. 

Vegan siiditofu šokolaadi kook



Šokolaadi-apelsini siiditofu kook

24-cm vorm

Põhi
  • 120 g datleid - leota 5 minutit kuumas vees
  • 100 g mandlijahu
  • 100 g kaerahelbeid
  • näpuotsatäis soola
  • 25 g ehk 2 kuhjaga sl kakaopulbrit
  • 25 g kookosõli
Täidis
  • 600 g siiditofut 
  • 250 g tumedat šokolaadi
  • 1 apelsini riivitud koor
  • 0,5 dl ehk umbes veerandi apelsini mahl
Kaunistamiseks
  • Apelsini, kuivatatud apelsini, pähkleid...

Valmista kooki nii
1. Vala datlitele keev vesi ning leota neid 5 minutit. 
2. Nõruta datlid, sulata kookosõli ning blendera kõik põhjaained omavahel läbi. 
3. Suru segu koogivormi põhja ning äärtesse. 
4. Sulata šokolaad ning blendera siiditofu, apelsinilt riivitud koore ning värskelt pressitud apelsinimahlaga ühtlaseks kreemiks. Vala põhjale ning lase mõned tunnid, võimalusel üle öö külmkapis seista. Kaunista meelepäraselt.



Hei, hea lugeja! Kui teed kodus retsepti järgi ja jagad pilti Instagramis, lisa ka #jazzinokitchen - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar