5.2.23

Brasiilia juustukuklid ehk pão de queijo


Brasiilias süüakse neid gluteenivabu ning juustuselt nätskeid kuklikesi nii snäkiks kui ka hommikusöögiks, aga oleme ausad - ahjukuumad auravad juustused saiad ei vaja just suurt turundust, et laualt kiiresti kaduda. Olenemata kellaajast. 


Gluteenivaba juustusai


Juustukuklid on juba ise tõeliselt head, kuid klassikalise variandi kõrval tasub ka lisandite ning erinevate juustudega katsetada. 


Tuuni kukleid!
  • Mitme juustu maagia. Kasuta taignas mitme riivjuustu segu. Minu meelest saavad kuklid piisavalt maitsekad ka vaid Eesti juustuga, kuid võid katsetada näiteks 50:50 Eesti ja mõne kõva laabijuustu, näiteks Valio Forte või parmesaniga. Hästi sobivad taignasse ka Cheddar, kuivem riiv-mozzarella ning suitsusema meki jaoks lepasuitsujuust. 
  • Küsla! Lisa taignasse koos riivjuustuga 2-3 pressitud või peenelt hakitud küüslauguküünt.  
  • Serveeri määrdega. Juustuste ampsude kõrvale sobivad hästi ka määrded, näiteks ürtidega või maitsestamata toorjuust või hummus. 
 
Nagu paljud juustuküpsetised, maitsevad kiirelt valmivad kuklid eriti hästi just soojalt. Kui peaks juhtuma, et kõiki kukleid ahjukuumana pannilt otsa ei saa, soojenda jahtunud kuklid enne serveerimist uuesti üles. 


Muide, kuklid on gluteenivabad ning lihtsalt ka laktoosivabaks muudetavad, kui kasutad laktoosivaba juustu ning tavalise piima asemel kas LV piima või meelepärast taimset jooki. Minu külmkapis on piimatooted üldiselt tihedad külalised - Kreeka jogurtist kodujuustuni, keefirist ja toorjuustust rääkimata - kuid tavalise piima on juba päris pikalt välja vahetanud kaerajook. Lisaks pudrule-pannukatele kasutan kaerajooki küpsetamisel ning ka neis juustukuklites sobib see hästi piima asendama. Olenevalt sööjate vajadustest ole aga tähelepanelik - mitte kõik kaerajoogid ei ole gluteenivabad.    


Kui tapiokitärklis ehk tapiokijahu võib tootena algul võõras tunduda, siis on see tänaseks juba üpris hästi suurematest poodidest, näiteks Prismast ja Selverist leitav. Ja kui mujalt ei saa, siis Nori e-pood (siin postituse kirjutamise ajal soodsaim hind - 400 g pakk maksab 1,50 €) ja Umami ei vea alt. 400-grammisest pakist jagub täpselt kahe koguse kuklite tegemiseks, ehk ei ole ka muret, et jahukott väikese põhjaga, millega midagi teha ei oska kappi seisma jääks.  


Brasiilia pão de queijo


Brasiilia juustukuklid pão de queijo

Üks plaaditäis ehk u 10 kuklit

Vaja läheb
  • 1,5 dl piima või taimset jooki
  • 0,5 dl vett
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 tl soola
  • 200 g tapiokitärklist ehk -jahu
  • 1 suur muna
  • 100 g meelepärast riivjuustu

Valmista kukleid nii
  1. Kuumuta piim koos vee, oliiviõli ja soolaga keemiseni ning vala keev vedelik korraga tärklisele. Kui sul on seisumikser, siis kasuta seda ning mõõda tärklis juba varem miksri kaussi.  
  2. Sega puulusika või seisumikesri universaalse segajaga (parema nime puudumisel, selline) umbes pool minutit kuni minut, kuni saad tihke ühtlase taigna.
  3. Lisa muna ning sega, kuni see on ühtlaselt taignasse jaotunud. 
  4. Viimasena lisa juust ja sega läbi. Tainas võib jääda veidi tükiline.
  5. Vormi taignast märgade kätega umbes ploomi suurused pallikesed ning küpseta küpsetuspaberiga kaetud plaadil 180 kraadi juures pöördõhuga 25 minutit, kuni kuklid on kerkinud ning kuldsed. Lase kuklitel avatud ahjuuksega 5 minutit jahtuda, muidu võivad kuklid lössi vajuda. Serveeri kuumalt. Jahtunud kuklid soojenda enne söömist uuesti üles. 


Hei, hea lugeja! Kui teed kodus retsepti järgi ja jagad pilti Instagramis, lisa ka #jazzinokitchen - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha!


Brasiilia juustukukkel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar