12.2.23

Parimad pühapäeva hommiku tatrapannkoogid


Õhukesi tatrajahust ülepannikooke proovisin esimest korda kunagi ammu-ammu Prantsusmaal Britannias, kus tatrapannukad ehk galettes bretonnes on osa traditsioonilisest kohalikust köögist. Proovisime neid Eestisse naastes ainukesest poes leiduvast tatrajahust järgi teha, kuid bretooni tuttava parim retsept ei tahtnud millegi pärast meil absoluutselt töötada. Lõpuks saime aru, et asi on meie tumedas tatrajahus ning pannkookide õnnestumiseks on vaja kindlasti just toortatrajahu, mitte tumedat röstitud tatratangust jahvatatud püülist. Nüüd on meie poodides saadaval mitme tootja toortatrajahu ning põnevaid retsepte, mida sellest valmistada leiab veebiavarustest hulgi. Aga ainult ahi sisse ja pann tulele!


Tatrajahu pannkoogid

Need pannkoogid erinevad klassikalistest tatrajahupannkoogid galette'idest, mis valmivad vaid jahust, munast, soolast ja veest, kuna taignas on vedelikuks kasutatud keefirit ning muna kogus on suurem. Nii valmistatud koogid on veidi paksemad, pehmema tekstuuri ja mahedama rikkalikuma maitsega, meenutades nisujahupannkooke. Kui lõunaks või õhtusöögiks ning soolase täidisega eelistan ma klassikalisi Bretooni galette'e, siis hommikusöögilauale, kus lisandite rindel on eelkõige esindatud magus hea-parem sobivad minu meelest need pannukad paremini.


Muide, valmistasin neid pannkooke ka hiljuti Terevisioonis, kui pakkusin välja põnevaid magustoite teemal toortatar + kodujuust + mustikad, mida 24. veebruaril nautida. Kuna paljudele algab päev pidulikult lipu heiskamisega, siis tundusid hommikusöögihõngulised magustoidud eriti hästi sobivat. Vaata saadet siit, mina jutustan lindistuses u 1:01 pealt ning siis jälle 1:54. 


Kui muidu meeldib mulle retseptides gramme taga ajada, siis pannkoogid valmivad tihti just külmkapis leiduvast ning (poolunise) silma järgi. Seepärast tõin ka siin kogused välja pigem klaasides kui täpselt kalkuleeritult. 


Gluteenivabad tatrajahu pannkoogid



Parimad pühapäeva hommiku tatrapannkoogid

Kogusest jagub 2-3 sööjale
Aega läheb 20 minutit

Vaja läheb
  • 2 muna
  • pool klaasi toortatrajahu 
  • 0,5 tl soola
  • 1/3 tl küpsetuspulbrit
  • 2 klaasi keefirit
  • praadimiseks õli või võid


Valmista nii
  1. Klopi munad kausis lahti. 
  2. Lisa kuivained ning vähehaaval keefir, kuni saad ühtlase taigna. 
  3. Lase võimalusel tunnike seista võin prae kohe õli või võiga pannikoogid.


Nagu enne mainisin, siis minu hommikusöögilaud on üheksal juhul kümnest magus. Jagan mõningaid minu lemmikuid pannukakombosid, mis ka nende tatrapannkookide vahele imehästi sobivad:

  • Kreeka jogurt või kodujuust marjadega + veidi kaneeli
  • Kohupiimapasta ning suhkruta õunakaste + veidi kaneeli
  • Kohupiimapasta ning naturaalne mangopüree + veidi pähkleid ja kardemoni
  • Maitsestamata toorjuust + mesi
  • Tükiline maapähklivõi + õhukesed õunaviilud
  • Maitsestamata toorjuust + magustamata kakaopulber + õhukesed banaaniviilud (kakao sulab kuumal pannukal koos toorjuustu ja banaanidega šokolaadikastmesarnaseks)
  • ja siis noh, kaneeli absoluutselt igal kujul veel peale raputada, sest kaneel. 


Hei, hea lugeja! Kui teed kodus retsepti järgi ja jagad pilti Instagramis, lisa ka #jazzinokitchen - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha!


Parimad tatrajahupannkoogid


Kuna enne sai seda mainitud, siis viskan siia kiiresti ka Prantsusmaa lääneosast Britanniast pärit õhukeste tatrapannkookide retsepti, mis on samuti gluteenivabad ning mida saab ka ilma munata, täistaimsena valmistada. Sel juhul on tähtis, et tainas saaks kindlasti üle öö jahedas seista ning pann peab piisavalt tuline olema. Mulle meeldib mõelda, et sel moel, kuumal pannil praadides on taignal enda kõrvetamisega nii palju tegemist, et tal ei tule meelde, et tal muna sees ei ole ning ununeb ka mitte koos püsida ning muid katkiminemise trikke hakata tegema, mida munavabade ja gluteenivabade pannukate puhul muidu võib juhtuda.


Traditsioonilised Bretooni galetid on minu meelest parimad just mõne soolase täidisega. Proovi pannuka vahele keerata näiteks praetud seeni koos värskete ürtide ja tomatiga, praemuna (mis küpseta valmis otse pannkoogil, ilma seda ümber keeramata) koos  spinati ja juustuga, või lõhe koos porru ja hapukoorega. Selliseid pannkooke valmistatakse tihti ümber keeramata, ehk pärast taigna pannil laiali kallutamist lisatakse täidis, sh toores muna, pannkoogi keskele ning kui kook on enam-vähem läbi küpsenud ning täidis valmis, volditakse koogi servad neljast küljest keskele, nii et saad nelinurkse koogi, mille keskelt täidis paistab. Loodetavasti jõuan ka selle retsepti koos pildiga varsti blogisse panna.



Galettes bretonnes ehk Bretooni tatrajahupannkoogid 

Vaja läheb
  • 250 g toortatrajahu
  • 1 tl soola
  • 1 suur muna (saab ka ilma)
  • külma vett, kuni saad vedelama keefiri konsistentsiga taigna - u 3,5 dl

Valmista nii
  1. Mõõda jahu ja sool kaussi. 
  2. Löö peale muna ja sega nii lahti, kui saad. 
  3. Lisa vähehaaval vispeldades külma vett, kuni saad paraja konsistentsiga taigna. Lase vähemalt tunnike, parem kui üle öö külmkapis seista. 
  4. Sega korralikult läbi ning lisa vajadusel veel veidi vett, et saada tagasi algne konsistents.
  5. Prae kuumal pannil õhukesed ülepannikoogid ja serveeri meelepäraste lisanditega. 

Kui pann pole piisavalt kuum, on keeruline kooke ümber keerata ning koos munaga saad elastsemad, kergesti käsitletavamad koogid, ilma munata on galetid aga muredamad ning võib veidi aega minna, kuni kookide praadimine-keeramine käppa saab. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar