Kalendrist vaatab vastuveebruari keskpaik. Kellele sõprade ja sõpruse päev, kellele romantilisemal lainel tähistamist lubav, kellele lihtalt teisipäev. Martsipan sobib imehästi igasse stsenaariumisse. Eriti ise tehtud hõrk mandlimartsipan, mille tegemine on lihtsamast lihtsam ning mis vajab vaid nelja koostisosa.

Valmis martsipaniga saad niisama maiustada, küpsetada (kus kaugel see rabarberihooaegki on) või hoopis maitsvaid komme meisterdada. Kaunilt pakitud martsipanikommid sobivad hästi sõbrapäevakingiks, niisama ampsamiseks või kui oled valentinipäevalainel, siis loomulikult ka koos oma partneriga nautimiseks.
Hoia komme õhukindlalt kuivas ja jahedas. Tempereerimata šokolaadiga kaetud komme hoia külmkapis. Sel korral lisasin retseptile tegevuskäigu pilte - loodan, et need aitavad maiustuste valmimisele kaasa!
Martsipani retsept ja kolmed martsipanikommid
Martsipani valmistamiseks läheb 15 minutit, kommide jaoks veel 30 minutit
Retseptist saad u 435 g martsipani või 35 kommi
Martsipan
Apelsinitrühvlid
Apelsinikommid
Marja-pistaatsiakommid
“Kartulikommid”
Mida veel martsipaniga teha?
Retsept ilmus ka 2022. aasta novembri Nipiraamatus.
Martsipani valmistamiseks läheb 15 minutit, kommide jaoks veel 30 minutit
Retseptist saad u 435 g martsipani või 35 kommi
Martsipan
- 200 g mandlijahu
- 200 g tuhksuhkrut
- 2 tl mõrumandliekstrakti
- 1 suur munavalge + 2 tl vett
- 1/3 kogust martsipani
- poole apelsini riivitud koor
- 80 g tumedat šokolaadi
- 5 Kreeka pähklit
- 1/3 kogust martsipani
- 2 sl külmkuivatatud marju, näiteks musti sõstraid, jõhvikaid või vaarikaid
- 2 sl soolata pistaatsiapähkleid
“Kartulikommid"
Valmista martsipani nii
- 1/3 kogust martsipani
- 1 sl suhkruta kakaopulbrit
Valmista martsipani nii
- Mõõda mandlijahu kaussi, sõelu juurde tuhksuhkur ning vispelda ühtlaseks.
- Klopi munavalge mandliekstrakti ja veega lahti ning lisa kaussi.
- Sõtku massi, kuni see hakkab kokku. Vajadusel lisa kuni 1 sl vett.
- Valmis martsipan on kergesti voolitav ning hoiab hästi kuju.
![]() |
Valmis martsipan on voolitav ja hoiab hästi kuju |
![]() |
Kommide valmistamiseks jaga martsipan kolmeks |
Apelsinikommid
- Sõtku martsipan riivitud apelsinikoorega läbi.
- Jaga segu kümneks ning veereta iga tükk käte vahel palliks. Üks pallike kaalub u 15 g.
- Sulata šokolaad vesivannil, soovi korral tempereeri. Kasta kommid ükshaaval šokolaadi ning kaunista Kreeka pähkli tükiga.
![]() |
Sõtku martsipan riivitud apelsinikoorega läbi |
![]() |
Veereta kümme palli |
![]() |
Kasta šokolaadi ning kaunista Kreeka pähkliga |
Marja-pistaatsiakommid
- Sõtku martsipan marjapuruga läbi, jättes veidi ka peale raputamiseks.
- Vormi mass kandiliseks. Võid selleks kasutada näiteks toidukilega kaetud kandilist vormi või plastkarpi.
- Kaunista ülejäänud marjapuru ja hakitud pistaatsiapähklitega ning lõika ruutudeks.
![]() |
Sõtku martsipan marjapuruga läbi |
![]() |
Vormi kandiliseks, kaunista ning lõika ruutudeks |
“Kartulikommid”
- Vormi martsipanist ümarad ebakorrapärased “kartulid”.
- Püherda neid kartulikoore välimuse andmiseks kakaopulbris.
![]() |
Vormi “kartulid” ning püherda neid kakaopulbris |
Kui need kommid sind ei kõnetanud, aga oled suur martsipanisõber, siis jagan siin veel mõningaid ideid, kuidas hõrku mandlimartsipani köögis kasutada.
- Rulli martsipan õhukeseks plaadiks, joonista või kirjuta sellele (looduslike) toiduvärvidega tore sõnum ning kaunista plaadiga klassikaline biskviittort.
- Lisa hakitud martsipani õuna-, ploomi-, või rabarberikoogile.
- Riivi martsipani keeksitaignasse.
- Täida ahjuõunu või pikuti poolitatud pirne martsipani-pähkliseguga.
- Korralda mõne noore maiasmoka sünnipäeval martsipanivoolimis- ja -maalimistöötuba.
- Küpseta mooni-martsipanimuffineid või pohla-martsipanikringlit.
- Rulli martsipanikang Saksa pühadesaia Stolleni sisse.
- Sega õhukesed martsipaniviilud kohupiimakreemiga ja jäta seisma, et martsipan saaks kohupiima sisse sulada. Serveeri koos marjadega.
- Mõeldes ühe teise varsti saabuva magusa päeva peale - lisa martsipani koos hapu moosiga vastlakuklisse.
Hei, hea lugeja! Kui teed retsepti järgi komme ja jagad pilti Instagramis, lisa ka #jazzinokitchen - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
Kaunist tähistamist ja nautimist!
Retsept ilmus ka 2022. aasta novembri Nipiraamatus.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar