18.2.23

Pirni-sinihallitusjuustupirukas


Pirn ja sinihallitusjuust on klassikaline kombo, mis alati hästi töötab. Sel korral lahtise piruka, või peenemalt ja Prantsusepäraselt, quiche'i vormis. Lihtne toortatrajahuga pirukapõhi on gluteenivaba ning pähklise ja kergelt rustikaalsema maitsega kui nisupõhi. Idekas nii snäkilauale kui ka koos värske salatiga kergeks lõuna- või õhtusöögiks.


Pirni-sinihallitusjuustupirukas




Kui pirn + sinihallitusjuust kooslus sulle kõlab, aga pirukategu ette võtta ei jaksa, siis tee ahjus lihtsaid pirni-juustu snäkke, mis sobivad hästi nii pidulikumale suupistelauale kui ka niisama snäkkimiseks. Ja ka valmistada on neid nii lihtne, et retsepti põhimõtteliselt ei olegi. Lõika pirnid pooleks või paksudeks seibideks, pudista peale sinihallitusjuustu ning meelepäraseid hakitud pähkleid või seemneid. Hästi sobivad pirni-juustu komboga Kreeka ja metspähklid ning seedermänniseemned. Pirnid küpsevad juba ise mõnusalt magusaks, aga eriti efektsed ja hõrgu maitsenüansi saad, kui niristad valmis suupistele veidi vedelat mett.  


Vaadates kalendrisse, kõlaksid pirukas ning lihtsalt pirni-sinihallitusjuustusuupisted mõlemad nii pärast vastlaliugujalutuskäiku nälja kustutamiseks kui ka 24. veebruaril teleka ees kostüümedraama vaatamise kõrvale. 


 
Pirni-sinihallitusjuustupirukasPirni-sinihallitusjuustupirukas



Kuna juust on soolane, ei ole pirukatäidisesse eraldi vaja soola lisada. Laktoosivaba piruka jaoks kasuta laktoosivaba võid-koort-piima ja juustu. Kui riivitud Eesti juustu leiab LV märgistusega üpris kergesti, siis LV sinihallitusjuustu olen ma siiani märganud ainult Prismas.


Pirni-sinihallitusjuustupirukas


Pirni & sinihallitusjuustuga quiche

24-cm lahtikäiv või pirkukavorm

Gluteenivaba pirukapõhi
  • 100 g külma võid
  • 1 suur muna
  • 150 g toortatrajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
Täidis
  • 75 g sinihallitusjuustu
  • 2-3 pirni
  • 3 dl kohvikoort või 2 dl vahukoort ja 1 dl piima
  • 3 muna
  • 1 tl tüümiani
  • värsket pipart
  • väike peoitäis riivjuustu

Valmista nii
1. Põhja jaoks blenderda kõik koostisosad omavahel ühtlaseks taignaks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi ning suru ühtlase kihina põhja ning 2-3-cm kõrguselt äärtele. Kui tainas on liiga kleepuv, tõsta see külmkappi veidikeseks ajaks tahenema. Jahedamat tainast on kergem laiali suruda. 
2. Torgi põhi kahvliga auguliseks ning jäta kas tunniks või üle öö külma seisma. Nii saab tainas muredam.
3. Täidise jaoks lõika pirnid pooleks, uurista südamik välja ning viiluta pirnid. 
4. Klopi munad koorega lahti, lisa tüümian. 
5. Eelküpseta põhja 10-12 minutit 180 kraadi juures pöördõhuga. 
6. Murenda põhjale sinihallitusjuust, tõsta juustule pirnid, vala kooreseguga üle ning puista peale riivjuust. Lisa kõige peale paar veskikeerdu musta pipart. 
7. Küpseta quiche'i 35-40 minutit, kuni pirukas on jumekas ja täidis on tahenenud. 


Hei, hea lugeja! Kui teed kodus retsepti järgi ja jagad pilti Instagramis, lisa ka #jazzinokitchen - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar