09.10.18

Pähkline porgandikeeks tatrajahuga



Nüüd kus sügis käes, sirutub käsi ikka tihedamini maitseainekapis vürtsiriiuli poole. Kui suvel sai tomati-kodujuustusalati soola-pipraga timmiks teha (ausalt, kui koduaia magusmahlased tomatid valmis said, toitusin vähemalt nädal aega pea ainult sellest!), siis ilmade jahedamaks tõmbudes tahaks keha ikka soojendavaid vürtse taldrikus näha. Ning ei piirdu sellega vaid karrikausid ning tšillimarinaadid, vaid ka magusalett saab oma osa. 




Siin porgandikeeksis annavad vürtsisooja edasi kaneel ning muskaatpähkel. Muskaati soovitan kindlasti ainult terve pähklina osta ning seda siis noateraga otse tainakaussi kraapida. Jahvatatud muskaatpähkel kaotab oma värskuse juba paari nädalaga, ning kui selline pakk on eelmisest jõuluaegsest piparkoogiteost juba kapisügavustes seisnud, siis on kindel lugu, et enam sealt korralikku maitset kätte ei saa. 


Kreeka pähklid, mis keeksi said, tõin tagasi oma hiljutiselt Iraanireisilt - ausalt, pole kunagi varem nii suuri ja ilusaid kreeka pähkleid näinud! Iraanis maitsesin esimest korda ka toorest kreeka pähklit, otse koorest ning röstimata. Maitses nagu toores kastan, aga kui skaalale panna, siis toorest pistaatsiapähklist, mida seal samas maitsesime, oli ta kordades parem. 


Kui paljud toorjuustuglasuuri retseptid uhkustavad hiigelkoguse suhkru ning lahkelt lisatud võikuhjaga, siis siin on üks veidi kergem variant glasuurist - minu meelest palju parem kui nö klassikalise retsepti järgi kokku segatud vaap. 




Porgandikeeks tatrajahuga

keskmine keeksivorm
  • 3 porgandit, kokku u 200 g 
  • 100 g rosinaid
  • 100 g kreeka pähkleid
  • 150 ml mahedamaitselit toiduõli
  • 100 g joogi skyr'i (või vedelamat maitsestamata jogurtit)
  • 3 suurt muna
  • pool tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljeessentsi
  • 200 g toortatrajahu
  • 2 tl kaneeli
  • veidi muskaatpähklit
  • näpuotsatäis soola
  • 100 g suhkrut, kui kodus juhtub olema, siis muscovado suhkrut
Toorjuustuglasuur:
  • 25 g tuhksuhkrut
  • 2-3 sl sidrunimahla
  • 100 g toasooja maitsestamata toorjuustu

Riivi porgandid. Pese rosinad ning haki pool kreeka pähklitest jämedalt (jäta ilusamad kaunistamiseks) ning vala mõlemad porgandite juurde. Ühes kausis vispelda õli, munad, skyr ning vanilje ühtlaseks ning teises kausis sega jahu suhkru ja maitseainetega. Sega kõigi kolme kausi sisud kokku ning vala tainas küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi. 




Küpseta 200 kraadi juures umbes 1 tund, kuni keeks on keskelt küps. Lase algul mõne minuti vormis ning seejärel restil jahtuda. 


Glasuuriks sega tuhksuhkur toasooja toorjuustu ja sidrunimahlaga ühtlaseks. Kaunista jahtunud keeks glasuuri ning ülejäänud kreeka pähklitega.  


Kõrvailuks ägeda videoga GoGo Penguini "Last Words".





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar