30.12.21

Purukattega mustika-juustukook


Viiiiimaks ometi puhkus. Minul sel korral veidi pikem ning oh-so-väga ammuilma oodatud. Plaan on kaheks kuuks juhe tööarvuti tagant välja tõmmata ning absoluutselt kõik sellest maailmast veidikeseks ära unustada. Slacki-töömeili kustutasin juba telefonist ära, hee, isegi LinkedIni logo enam ei terenda teiste siniste ikoonide vahel (ma ei kinnita ega ka lükka ümber, et mu äpid ifööni ekraanil on värvi järgi sorditud)

Gluteenivaba purukook

Täna on esimene päev, kui tundub, et puhkus hakkab mulle vaikselt ka kohale jõudma. Varasem kogemus on näidanud, et mul läheb keskmiselt nädalake aega, enne kui tuurid suudan maha tõmmata ning oskan välja hingata. Eile veel näiteks ärkasin kell viis üles, sest tundus, et eesolev vaba päev tähendab, et seda peab täiega ära kasutama, max asjalik olema ning kõike jõudma. Uksepiitade lihvimisest-värvimisest kuni kirjutamise, küpsetamise, jooksmas käimise, sõpradega kohtumise, kodu koristamise, lugemise, pesu pesemise jms 'puhkuse tegevusteni'. Jõudsin tõepoolest, kuid kokkuvõttes väsitab selline kiire ringi tuuseldamine väga. Täna aga tundub, et viimaks saab ka aju aru, et ei pea kogu aeg nii meeletult kiirustama, vaid võib ka lihtsalt rahulikult enda jaoks aega võtta. Ei pea koguaeg kümneid projekte ette võtma ning iga minut asjalikult planeeritud olema. Logelemistkvaliteetaega diivanil on ka vaja. Äkki isegi mõnd sarja vaadata? Ei mäletagi, millal viimati see juhtus...  


Ja võtta rahulikult aega köögis toimetamiseks. Minu zen ala. Retsepte katsetada, uusi maitseid avastada, segada-vispeldada-kuumutada-küpsetada ja seda kõike siis koos kallitega nautida. #ootusärev


Siin üks külmkapitühjenduse marjakook, mis saab pigem õhuke ning mõnus ampsukas. Võid täidises kasutada ka teisi hapukaid marju, näiteks vaarikaid, kirsse või sõstraid. Kuigi siin koogis kasutasin mustikaid, siis pildile maandusid koogi kõrvale mõned mustad sõstrad. Nimelt viskasin sügavkülmast viimase karbitäie mustikaid kooki ning unustasin mõne marja kaunistuseks kõrvale panna. 


Kui soovid suuremale seltskonnale ja kõrgemat kooki küpsetada, võta retsepti aineid topeltkogus ning täidisse lisa kokku 4 muna. Küpsetusaeg pikeneb sel juhul umbes 50 minutini, kuid jälgi, et mandlilaastud koogil liialt kuuma ei saa. Vajadusel kata kook ahjus küpsemise lõpu poole fooliumiga. 


Gluteenivaba mustikakook
 

Gluteenivaba purukattega mustika-juustukook

20-cm vorm

Gluteenivaba purutainas:
  • 55 g toasooja võid
  • 50 g suhkrut
  • 1/3 tl vanillikaunapastat
  • pool ühest suurest lahtiklopitud munast
  • 50 g riisijahu
  • 20 g maisi- või kartulitärklist
  • 90 g jahvatatud mandleid
  • näpuitsatäis soola
Täidis:
  • 300 g toorjuustu
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 4 sl agaavi või tavalist heledat siirupit 
  • 2 muna + pool, mis taignast alles jäi
  • 2 peotäit mustikaid
  • 4 sl mandlilaaste

Vahusta või suhkru ja vanilliga heledaks. Löö muna kaussi ning klopi kahvliga lahti. Lisa vahustades pool munast ja omavahel segatud kuivained. Ülejäänud pool munast kasuta täidises. Mätsi palliks ning lase külmkapis vähemalt 30 minutit seista. 

Mustika purukook


Täidiseks klopi toorjuust jogurti ning siirupiga ühtlaseks kreemiks. Lisa munad ning sega läbi. 


Suru 2/3 taignast 20-cm küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja. Vala sellele täidis ning puista peale mustikad. Pudista peale ülejäänud puru ning mandlilaastud ning küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni puru on pealt küpsenud ning mandlilaastud helekuldsed. Lase enne söömist täielikult jahtuda, ideaalis üle öö külmkapis. 


Gluteenivaba juustukook


1 kommentaar:

  1. Stainless Steel | Titanium Art
    stainless steel blades are one of titanium ion color the most widely used parts in titanium build the price of titanium world. These titanium flash mica stainless steel blades are ford edge titanium 2021 made for the manufacture of stainless steel for

    VastaKustuta